Klassisk Mac'n'Cheese

1 portion

2 msk smör

2 msk vetemjöl

nypa salt

vitpeppar

6 dl mjölk, 3%

1.5 dl grädde

1 msk dijonsenap

ca 400 g riven ost, gärna mycket cheddar eller någon klassisk svensk hårdost blandat med rester av mer smakrika hårdostar.

Ett halvt paket idealmakaroner eller 325 g andra makaroner (EJ snabbmakaroner)

2 dl panko (japanska brödsmulor) eller vanliga brödsmulor

.5 dl riven parmesan eller pecorino

Klassisk Mac'n'Cheese

Tillagning

Värm ugnen till 200 C. 

Gör en bechamel genom att smälta smöret tills det slutar fräsa, vispa i mjölet i ca 2 minuter tills det får lite färg, häll på mjölken en rejäl skvätt i taget och låt tjockna på mellanvärme. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt grädden, senap, salt, peppar och rör ned 300 g av osten.

Koka pastan två minuter kortare än vad som står på förpackningen. Häll av det mesta av vattnet, blanda med oströran och häll över i en smörad ugnsform. Strö över resten av osten, sedan brödsmulorna, sist parmesanen.

Gratinera i ugnen i ca 25 minuter tills det hela bubblar kring kanterna. Låt svalna något innan servering. Servera som tillbehör eller som egen rätt. 

Visa alla recept