arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle
Falbygdens

Vår historia

Vi har hållit på med ost sedan 1878. Vi har ystat och lagrat, importerat och förädlat. Vi har smakat på det mesta, rynkat en del på näsan, men också överraskats av flera oväntade kombinationer. Vi har drivit egna butiker och lanserat nyheter som blivit älskade klassiker. Här är vår historia.

Osthylla i svartvitt

Folke grundar Falbygdens

1878 grundades ett litet mejeri i Borgunda by, på Västgötaslätten. Där låg det kvar i 50 år tills mejeriet flyttade in i nya lokaler, strax utanför Falköping. På den här tiden drevs företaget av Folke Andersson. Han började använda namnet Falbygdens och skötte både produktion och försäljning tillsammans med sin familj. De tillverkade hushållsost, smör och ostkaka som såldes på torgen i Jönköping och Tidaholm.

Räddningen – ett ess i rockämen

1937 öppnade familjen sin första egna butik, på Köttorget i Falköping. Men två år senare utbröt andra världskriget och det blev ransonering på ost, vilket hade kunnat bli dödsstöten för Falbygdens. Tack och lov hade Folke ett ess i sin rockärm. Istället för att fortsätta som vanligt ställde han om produktionen och började koka mesost eftersom den inte omfattades av ransoneringen. Det gick så bra att han 1943 fick diplom på ostmässan i Skara. 

När kriget var slut kunde familjen Andersson fortsätta att ysta och lagra. De öppnade butiker runt om i landet och började förädla ost. Bland annat fick Folke för sig att injicera whisky i cheddar när hans dotter pluggade till sjuksköterska och provade sprutor hemma vid köksbordet. Resultatet blev den allra första whiskycheddarn, som vi än idag gör på Folkes vis.

Sortimentet breddas

I mitten av 60-talet började han även flyga in sina ostfavoriter från Frankrike. På det sättet breddades sortimentet för första gången med utländska specialiteter. Några år senare såldes Falbygdens till Mejeriförbundet. Men Folke fortsatte som chef och ostmästare i flera år innan han lämnade över till sin svärson Henry Bengtsson. Under hans tid på VD-posten öppnades bland annat Osterian i Falköping som årligen lockar runt 220 000 besökare. Henry såg också till att familjen kunde köpa tillbaka företaget och driva det i egen regi under större delen av 90-talet. Därefter byttes ägandeskapet ytterligare några gånger fram till våren 2015. Sedan dess är Falbygdens en kronjuvel bland Arlas varumärken.

Falbygdens historia i korthet

1878
Falbygdens grundas som ett litet gårdsmejeri i Borgunda by, mellan Falköping och Skövde.

1928
Folke Andersson flyttar mejeriet till Karleby och namnet Falbygdens börjar användas.

1933
Ostarna säljs på torg marknader i Tidaholm och Jönköping.

1937
Den första Falbygdens- butiken öppnar på Köttorget i Falköping.

1943
Folkes mesost belönas med diplom på ostmässan i Skara.

1962
Den första whiskycheddarn skapas av Falbygdens.

1966
De första importostarna landar i Falköping.

1987
Ostparadiset Falbygdens Osteria öppnar.

1994
Ägarfamiljen Bengtsson får Gastronomiska Akademins diplom för ”nyskapande av svenskt ostsortiment”.

2015
Arla köper Falbygdens.