arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Lathund – så fixar du en ostprovning hemma

Lathund – så fixar du en ostprovning hemma
Egentligen behövs inget extra för att njuta av god ost. Möjligtvis en vass kniv och trevligt sällskap. Men vi har jobbat med ost sedan 1878, så vi har ett och annat tips som tar upplevelsen till nya höjder. Här bjuder vi på några av dem.

Om du ska ordna en ostprovning hemma finns det några enkla steg att följa, för att få din ostprovning att kännas riktigt proffsig och uppstyrd:

Smakkompisar

Matcha ostarna med passande viner. Här finns det ett antal tumregler att följa. Fruktiga viner tar till exempel bort ostens beska. Sälta i ost lyfter fram det söta i vinet och gör det fruktigare samtidigt som strävheten i vinet mattas av. Ost kan förstärka smörigheten i vissa vita viner. Feta ostar rundar av tanninerna i vinet vilket gör att vinet känns mildare och mindre kärvt och strävt. Söta tillbehör gör torrt vin beskt och strävt.

Ta fram ostarna i tid

Ta fram ostarna ur kylen minst 1 timme innan provningen för att locka fram alla smaker. Dela upp osten portionsvis till varje provare, i lagom stora bitar. Tänk på att även kanten på till exempel en vitmögelost ger andra smaker än innanmätet. Häll även upp vinet i god tid innan, så att det får luftas och släppa fri fler smaker.

Placera ostarna i en smakstege. Det vill säga den mildaste först och de med mest intensiv smakstyrka sist. Prova först osten rent, lägg sedan till en klunk vin, och till sist kanske lite marmelad eller andra tillbehör. På så vis får du känna på ostens alla smakmöjligheter.

Glöm bordsskicket

Smacka och smaka med hela munnen, först då hittar du alla nyanser i ostarna. Ta inte det hela på för stort allvar. Glöm inte att njuta ordentligt av både ostar, vänner och dryck. Det är ju det som är det viktigaste av allt när du provar ost!

Sist men inte minst – det finns inga rätt och fel inom ost och dryck. Vissa smaker kommer du att gilla, andra inte och ibland hittar du något helt annat du tycker passa bra till, och vet du vad det bästa är? Det är helt okej att tycka så!

Hur lär du känna en ost?

Titta: Ostens utseende berättar en hel del om hur den smakar. Titta på ostens färg och textur. Osten gula färg blir oftast djupare ju längre osten lagrats.

Dofta: Ju längre osten är lagrad desto fler dofter går att hitta i den. Doftar den friskt eller syrligt? Gräddigt? Fruktigt? Rustikt? Nötigt? Ladugård eller potatiskällare? Honung eller smörkola?

Ta ett varv runt de ostar som ska provas och försök hitta deras olika dofttoner innan du börjar smaka.

Smaka: Nu till smakprovet – här finns massor att leta efter. Är osten lagrad med kraftig smak? Är konsistensen spröd, smörig, krämig, saftig, torr eller elastisk? Finns det sälta, sötma, syra eller beska? Är smaken kraftfull eller återhållsam? Finns det smak av hasselnötter eller mandel? Knäck eller kola? Halm eller gräs? Champinjon?

Hur lär du känna en dryck?

Titta: Första steget är att analysera färgen. Luta glaset cirka 45 grader från dig, mot exempelvis vitt papper, för att se både dryckens kant och mitt bättre. Klar eller grumlig?  Tät eller ser man igenom?

Dofta: Genom att snurra glaset syresätter du drycken och dofterna blir tydligare. Stick ner näsan, och du kan även luta glaset lite för att dofta med olika vinklar. Reflektera vilka dofter du associerar drycken med. Läder? Lakrits? Röda bär? Citrus? Cederträ? Ek?

När det gäller öl så använder man, förutom frukter och kryddord, även ord som knäckebröd, kavring, ljust bröd och så vidare, för att beskriva ölets maltighet. Det vill säga det som kommer från råvaran – oftast korn och/eller vete.

Smaka: Sist smakar du på drycken. Skölj runt så den kommer i kontakt med hela munnen. Det vi är ute efter är att bena ut är om vinet är friskt/syrligt, strävt eller mjukt, sött eller utan sötma?

Det är också intressant om vinet är fylligt (tänk på outspädd saft) eller lättare i smaken.

När det gäller öl är det beskan som kanske är enklast att beskriva, låg beska eller mycket hög beska. Sötma och fylligheten i ölet är också intressant att analysera.

Så! Nu har du grunderna för att ordna en riktigt trevlig ostprovning. Passa gärna på att upptäcka nya ostar och kombinationer. Möjligheterna är i princip oändliga, och vi har precis börjat.

Lycka till!

ostmatchning10