arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Fårost med smak av Sardinien

Fårost med smak av Sardinien
Ostpassion, pittoreska byar och fåruppfödning. Det är den berättelsen vår Pecorino Sardo bär på. Pecora betyder får på italienska. För ca 35 år sedan flyttades nästan all pecorinotillverkning över från fastlandet, till vackra Sardinien.

Sarderna har utvecklat sin egen pecorino, en kraftfull hårdost med tydlig sälta och som bär på den fåriga, lantliga smaken från den gräddiga mjölken. Att pecorinotillverkning är stort på Sardinien går inte att ta miste om, det finns nämligen dubbelt så många får som människor här. Det är onekligen svårt att blunda för det romantiska landskapet här på ön, med alla betande får, olivlundar och dalgångar.

Konsten att göra Pecorino

Det bor en stolthet i hantverket hos ostmakarna här på fabriken. Vana händer och tränade sinnen, arbetar metodiskt, steg för steg. Från det att fårmjölken samlas in, tills dess att osten är färdiglagrad, vilar en ostmakares blick på varenda ost. Här är momenten noga slipade. Kvaliteten är hög. Varje ost har ett unikt nummer, så inget lämnas åt slumpen.

Men hur gör man då en hårdost som Pecorino Sardo? Självklart vill familjen bevara sin hemliga ostkonst i det dolda. Men vi kan avslöja att det ligger mycket kärlek bakom osten, som har blivit Sardiniens signum och en stolthet för oss på Falbygdens.

“Det goda möglet”

Pecorino Sardo får sin specifika smak bland annat genom användandet av ”det goda möglet”. En professionell ostmakare vet precis vilka typer av mögelsvampar som får, och bör, växa fram under tillverkningen.

Pecorino Sardo har en naturlig yta av mögel, som närs av behandling med vinäger, salt och olja. Ett ytmögel gör så att osten mognar från ytan och inåt. Det fungerar också som ett naturligt skydd för osten mot all yttre påverkan, likt en brandvägg.