arrowcastello-fullIcons_1fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquote

Den perfekta ostupplevelsen börjar här.

Så stajlar du din ostbricka

Så stajlar du din ostbricka

Att stajla en ostbricka är säkert halva jobbet med en lyckad ostkväll. Alla äter med ögonen, så underskatta inte vikten av en riktigt snygg ostbricka. Här är några enkla tips på hur du wowar dina gäster med både smak och stil.

Vi börjar med grunderna – vad du serverar osten på.  

1. Utseendet

Ostens ljusa oh härliga färger poppar ännu mer om de serveras på en mörk, gärna lite sliten träbricka, en marmorplatta eller ett fat av stengods. Det får osten att se fräschare ut och gör hela brickan trevligare. 

2. Smaker, texturer och färger 

När du fixar en ostbricka är det viktigt att blanda rätt ostar. Tänk på smaker, texturer (mjuka, halvhårda eller hårda ostar) och färger (vitmögel, blåmögel, röda kittostar och gula ostar). Blandningen gör det såklart roligare att testa de olika ostarna, och att upptäcka nya smakkombinationer, men det får också ostbrickan att se spännande ut

 3. Arrangera ostarna

Vid uppläggning kan det vara trevligt att låta några av ostarna vara hela med en kniv bredvid. Andra kan du skära på hälften. Hårda ostar kan med fördel skäras i färdiga bitar, som pinnar eller små kuber.

 

 4. Färgglada kompisar

Tillbehören är det som gör ostbrickan extra rolig – det är här du får chansen att experimentera med olika smaker, texturer och kombinationer. Och tillbehören är också det som gör din ostbricka speciell – det kan vara en enkel bricka med bara några få ostar och lufttorkat kött, eller så kan du gå all-in med sylt, frukter, godis och annat spex. 

Servera tillbehören direkt på brickan eller i små skålar för att fylla ut eventuella tomrum mellan ostarna. 

  • Grunderna

Bröd finns i många olika former och varianter. Du vill inte bara ha smak, utan också färg och form. Surdegsbröd, rostat rågbröd eller kanske ett ljust franskt bröd? Kex och rån är också ett trevligt inslag.

  • Sötsakerna

Plommonchutney, sylt, fikon eller annan torkad frukt, nötter och färska bär är utmärkta val för speciellt blåmögelost. 

  • Smakerna

Alla gillar goda dessertostar och lufttorkat kött. Säkert kort. Parmaskinka, korv, chorizo eller liknande. Om du vill ha ännu fler och mer smaker är picklad lök, pesto och tapenade perfekt. 

  • Slutklämmen

Färska örter är ett bra sätt att fräscha upp brickan och att tillsätta ännu mer färg. 

5. Vitt vin eller öl?

Servera vitt vin till ostarna, glöm det röda! Blåmögelostar passar perfekt till söta vita viner eller portvin. En chardonnay är ett bra allroundvin till ostbrickan. Eller så kan du helt sonika servera öl till osten. Kolsyran har en renande effekt när du äter mjuka och krämiga ostar. Vitmögelostar fungerar fint med ljus belgisk öl, som Saison eller triple ales. Blåmögelost mår bra av barley wine, och starka gula ostar funkar perfekt med humlig öl som IPA (Indian Pale Ale). 

Så – den perfekta ostbrickan för den perfekta ostkvällen! 

Kopiera länk