arrowcastello-fullIcons_1fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquote

Den perfekta ostupplevelsen börjar här.

Mascarpone med blodapelsin och smuldeg
Recept

Mascarpone med blodapelsin och smuldeg

  • Mascarpone-mousse

  • 80 g Arla® färskost naturell
  • 75 g Arla Köket® crème fraiche
  • 185 g mascarpone
  • 50 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 apelsin skal och saft
  • 1 citron skal och saft
  • 6 cl cointreau
  • 1½ gelatinblad
  • Blodapelsin-gelé

  • 250 g blodapelsiner saften
  • Smuldeg

  • 130 g vetemjöl
  • 40 g mandelspån
  • 80 g muscovadosocker
  • salt
  • 85 g Arla® Svenskt Smör osaltat
  • Honungskaka

  • 25 g honung
  • 200 g rårörsocker
  • 3 dl vatten
  • 10 g bakpulver
  • Glass

  • 300 g Arla® standardmjölk
  • 300 g Arla® vispgrädde
  • 25 g honung
  • 375 g kondenserad mjölk
  • 1 blodapelsin skuren i bitar

Gör så här:

Mascarpone-mousse: Blanda alla ingredienser utom Cointreau och gelatin i en mixer. Blanda försiktigt i Cointreau. Lägg gelatinet i 250 ml kallt vatten. När mjukt, smält det i en torr stekpanna över låg värme och lägg i mixern. Mixa slätt, häll över i en behållare och kyl i minst 2 timmar. Blodapelsin-gelé: Koka saften och vispa i 5 g agar-agar. Sjud i minst en minut och häll sedan på ett plan yta täckt med plastfolie. Bred så tunt som möjligt och låt stelna (detta tar bara några minuter). Skär en fyrkant tillräckligt stor för att täcka toppen av cheesecaken och jämna försiktigt till gelén på ovansidan. Mixa den återstående gelén med en stavmixer tills det blir en glänsande, slät gelé. Honungskaka: Lägg honung, socker och vatten i en kastrull på hög värme. Låt det mycket lätt karamelliseras och vispa sedan i bakpulver. Häll blandningen på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt sedan i små bitar. Smuldeg: Placera alla ingredienser i en mixer och blanda. Forma till ett block, täck med plastfolie och låt vila i kylen i 2 timmar. Värm ugnen till 170°C. Ta ut kakdegen från kylskåpet och låt stå i 10 minuter. Rulla mellan 2 bitar bakplåtspapper, tills den är ½ cm tjock. Grädda i 7-10 minuter tills gyllene. Medan fortfarande varm, del i rektanglar samma tjocklek som mascarpone-moussen. Spara all överbliven streusel att smula till glassen. Glass: Bland alla ingredienser tillsammans och kör i en glassmaskin. Servering: Lägg en portion mascarpone-mousse med gelé på toppen på en portion kaksmulor. Ställ mitt på tallriken. Pricka ut små klickar blodapelsin- gelé runt sidan på tallriken och dekorera med apelsinklyftor. Lägg smuldegen i en liten hög och placera en kula glass ovanpå högen. Smula honungskaka runt och servera.