arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Amerikansk äppelpaj med cheddar

En oväntad kombo, kanske du tänker? Måhända är det oortodoxt att tillsätta ost i en paj, men om man betänker att en vällagrad cheddar är knäckig, krämig och full av umami, så framstår den ändå som en självklar ingrediens i paj med syrliga äpplen. Det skadar inte att ge det en chans! Du kommer garanterat bli frälst!
Amerikansk äppelpaj med cheddar
1 st

Ingredienser

  • Vetemjöl 4 dl
  • Svenskt Smör Från Arla® 200 g
  • Kallt Vatten 2 msk
  • Ägg Till Pensling 1 st
  • Strösocker
  • Syrliga Äpple 6 st
  • Castello® Extra Mature Cheddar Lagrad Hårdost 100 g
  • Strösocker 0,5 dl
  • Vatten 2 msk
  • Malen Kanel 1 msk

Gör så här:

  1. Gör degen först: Nyp ihop mjöl och smör grynigt, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Dela degen i två delar och platta ut den ena delen i en pajform med 24 cm diameter. Tryck till upp runt kanten. Stick några hål i degen med en gaffel.
  3. Ställ kallt och sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
  5. Lägg tärningarna i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kanel. Koka upp, rör runt och ta av från värmen.
  6. Stjälp fyllningen i pajformen med deg.
  7. Kavla ut den andra delen av degen och lägg som ett lock över pajen.
  8. Gaffla ihop kanterna och skär några snitt i degen.
  9. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite strösocker.
  10. Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter, tills den fått fin färg.
Presenteras av Castello