arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Förvara ost – 6 heliga regler

Förvara ost – 6 heliga regler
Vi tänkte visa hur du ska ta hand om och förvara dina ostar om du inte äter upp dem direkt. Den här guiden är såklart rent hypotetisk. För vem äter inte upp sina ostar direkt?

1. Slå inte in osten i plast

Att slå in osten i plastfolie är allmänt accepterat som rätt sak att göra. Och det är lätt att tro det, eftersom nästan all ost du köper i butiken är plastinpackad. Byt plasten mot ostpapper eller bakpapper. Då kan osten andas, och blir inte torr lika lätt.

2. Lägg inte opackad ost i kylen

Det är logiskt, men värt att påpeka igen. Ost som inte är inslagen torkar snabbt och blir mer eller mindre oätlig. Smakar kyl liksom.

3. Servera inte ost direkt från kylen

Det värsta med ost är när du lagt en massa pengar på en fin bit ost och sen råkar servera den iskall, direkt från kylen. Det värsta. Det förstör ostens smak, arom och textur. Det tydligaste exemplet här är brie. En brieost bör serveras rumstempererad för att smaka som bäst. Ta ut den ur kylen en timme innan du ska servera den.

4. Använd olika verktyg för olika ostar

När du bjuder på ostbricka är det viktigt att alla olika delar av brickan får ett eget verktyg. Du vill väl inte att din Stilton ska smaka chèvre eller fikon, eller hur? Nä, just det.

5. Frys inte färsk ost

Efter bara en dag kommer färska ostar, som mozzarella, feta och halloumi att bli gummiaktiga och förlora sin krämighet. Tips: Lägg din frysta mozzarella i varm, saltad mjölk i ungefär en timme för att den ska få tillbaka smakerna och krämigheten den tappat i frysen.

6. Bevara osten i en stor bit så länge som möjligt

När du ska bjuda på en ostbricka är det bra att vara noga med att inte skära upp osten i för små bitar. Mindre bitar eller skivor blir snabbt torra.