arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Brie – en fransk klassiker

Brie – en fransk klassiker
Brieosten är en mjuk och mild vitmögelost med toner av nöt och grädde, som vid sidan om camembertosten troligen är den mest kända och kopierade osten. Originalet görs än idag för hand i regionen Brie som ligger strax öster om Paris.

Flera sorters brieost

Det finns ett flertal typer av brieost varav två, Brie de Meaux och Brie de Melun, är ursprungsskyddade i Frankrike. Dessa ostar får inte göras på pastöriserad ost till skillnad från många andra brieostar. Brieost-bitar panerade med rostade solros-, sesam och pumpakärnor är ett perfekt drinktilltugg.

Brie är en mjuk, krämig, vit (eller gulaktig) ost med ätbart skal. Den är gjord av komjölk och säljs ostars i små hjul. Osten mår bäst när den serveras i rumstemperatur på en ostbricka med kex eller lite baguette, men funkar också fint på mackor och i sallader. Om hjulet är helt och skalet intakt kan man baka osten i ugnen. Brie är allmänt betraktad som en av världens största ostar. Det är en ost för de flesta, och passar fint med nötter, frukt och champagne.

Bästa brieosten

Brie är den mest kända franska osten och kallas ibland ”Ostarnas Drottning”. Den är döpt efter den franska regionen Brie. För flera hundra år sedan var brie en del av avgiften som skulle betalas till den franske kungen.

Brie kallas ibland också för ostarnas ”lilla svarta”. Du vet, den svarta klänningen som passar fint i nästan alla situationer. Till skillnad från lite mer spexiga vitmögelostar (vi tittar på dig, Camembert), så är en brieost nästan alltid en bra idé. Grillad ost? Brie funkar fint. Tilltugg på festen? Brie fixar biffen. Nattamacka? Där också!

Men det är en lite förenklad bild av en ost som faktiskt är rätt komplex. Det finns en massa olika sorters brie, allt ifrån den milda Brie du Grand Père till den något kärvare Brie de Meaux. Så det gäller att prova sig fram för att hitta sin favorit.

Vin till brie

Till brie dricker du med fördel fruktiga röda viner, som ett Pinot Noir (mer mogna brieostar kräver mer kraftfulla viner). Eller kanske en fruktig Merlot eller en mogen Beaujolais. Om du föredrar vita viner rekommenderar vi en blanc de blancs Champagne eller ett Chardonnay-baserat mousserande vin. Fruktig och torr rosé passar till det mesta, annars en krämig, hyfsat ekad Chardonnay.

Brieost hållbarhet

Brie, precis som ostar som Camembert, kallas för mjuka ostar. De är väldigt krämiga och smakrika, och deras mjuka konsistens innebär att bakterier trivs bra i osten om den inte förvaras korrekt. Det är viktigt att osten hålls kyld och endast ligger framme när den ska ätas. Förvara brieosten i en tätt försluten behållare eller i plastfolie för att undvika kontakt med fukt, vilket kan förstöra ostens konsistens och smak. Om blåmögel eller grönmögel börjar växa på osten bör den slängas omedelbart.

”Äkta” fransk brieost är ostabiliserad och smaken väldigt komplex, särskilt när ytan får en gulaktig ton. När osten är vit har den inte mognat och är därför väldigt mild. Exporterad brie är däremot stabiliserad och mognar inte. Den har därför en längre hållbarhet och är inte lika känslig för bakterier.

Recept med brieost

Brie med chokladkolasås och frukt

Brie med karamelliserade päron, timjan och rostade mandlar

Jordgubbar med brie och myntapesto

Ostcarpaccio med rabarberkompott

Smördegsinbakad brieost