arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du dryck och ost

Så matchar du dryck och ost
Alla ostar är olika. De har egna egenskaper, smaker, konsistenser och dofter. Vissa är salta och gräddiga andra är hårda och rentav lite smuliga. Alla dessa egenskaper påverkar såklart vad som är gott att dricka till. Vi har fixat en liten lathund som ger dig några bra knep.

Vin och ost

Vin är antagligen det första du tänker på när du ska välja dryck till ost. Men att hitta rätt är inte det lättaste. Som tur är finns det ett gäng generella knep som hjälper dig välja någorlunda rätt.

Färskost

Till färska ostar, som feta eller mozzarella, kan du med fördel välja ett vitt vin som är lätt, friskt och fruktigt. Även mousserande vita viner och eller ett mjuka rödviner med inslag av bär kan funka fint.

Vitmögelost

Till milda vitmögelost, som brie eller camembert, dricker du med fördel ett mjukt rött vin med tydliga inslag av bär (bär och brie är ju en klassiker liksom), eller ett friskt och fruktigt vitt vin. Till lite kärvare vitmögelostar (vi tittar på dig, Brie de Meaux) passar ett fylligt vitt med druviga och blommiga inslag.

Blåmögelost

Blåmögelostar är ofta väldigt smakrika, salta och skarpa. Till dessa ostar behövs vin med mycket sötma, som till exempel sött vitt vin eller ett rött portvin.

Kittost

Det klassiska vinet till kittostar är en fyllig, blommig och lite kryddig gewurztraminer. Gärna från Alsace, Munsterns hemvist.

Hårdost

Hårdostar har ofta en trevlig sälta och en hårdare konsistens (nähä?). Till hårdost räknar vi ostar som till exempel cheddar, comté, parmesan och gruyère. Här passar vita, fylliga viner utan sötma bra, eller röda viner som är kryddiga och mustiga eller fruktiga och fylliga.

Getost

Getostar karakteriseras av sin syrliga smak. Till detta passar en frisk sauvignon blanc alldeles utmärkt. Dessa viner klassas vanligtvis som friska & fruktiga på Systembolaget.

Öl till ost

Ost och öl är något som faktiskt passar förvånansvärt bra tillsammans. Vi vet ju redan att ost funkar fint med bröd och kex, och öl är ju i princip flytande bröd. Inga konstigheter.

Färskost

Till färskost passar syrliga ölsorter som gueuze eller veteöl.

Hårdost

Till hårdostar funkar ale med lagom mycket beska bra, som en IPA eller en APA. En mörkare ale i belgisk stil, exempelvis trappist- eller klosteröl, passar också finfint.

Vitmögelost

Till vitmögelost passar ett veteöl, ljus och syrlig ale i belgisk stil eller ljus lager.

Kittost

Till smakrika och starkt doftande kittostar passar en ale i belgisk stil med lite sötma.

Getost

Till syrliga getostar passar en syrlig öl eller en ljus veteöl alldeles perfekt.

Blåmögelost

Till mögelostar kan du gärna prova en fruktöl med sötma eller ett barley wine med sötma.

--

Cider till ost

Fransk cider, som brukar smaka ganska moget och torrt funkar fint till smakrika kittostar och hårdostar. Brittisk cider har ofta tydliga äppeltoner, vilket funkar finfint till milda vitmögelostar, eller kanske en god cheddar.

Portvin till ost

Röda portviner är smakrika och väldigt söta, något som passar alldeles utmärkt till starka, smakrika ostar med kraftig sälta. Typ mögelostar som stilton, roquefort eller saint agur.

Sherry till ost

Sherry finns i en massa olika utföranden. Både torra och söta, oxiderade (utsatta för syre under tillverkningsprocessen) och icke-oxiderade. Torr sherry passar i regel till mildare ostar, men en sötare, lite nötig sherry passar alldeles perfekt till smakrika hårdostar som comté, gruyère och appenzeller.