arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Frida tipsar: Ost och öl i påsk

Frida tipsar: Ost och öl i påsk
Egentligen är det bara två saker man behöver till påsk: Ost och öl. Okejrå, sill, ägg, lamm och godis kan ju också vara trevligt. Men ändå, ost och öl ju?

Påskbordet är ett av de mest anrika borden i Sverige. Påsken är en av våra största mathögtider, och traditionerna som omgärdar påsken är många och djupt rotade. Bland annat vurmar många för både påsköl och påskost.

Men att hitta rätt ost till rätt öl (eller tvärtom) är inte alltid det lättaste. Som tur var kan vi rådfråga vår fromager Frida Ewertsson om hur vi ska göra för att få den bästa påsken i mannaminne.

Frida, vilka ostar tycker du är bäst på påskbordet? Och vad skulle du dricka för öl till?

– Jag tycker att våra svenska hårdostar passar utmärkt på påskbordet, gärna lite smaksatta med brännvin, päroncognac eller varför inte en chiliost med lite hetta? Det ger en roligt touch på ett annat ganska traditionellt påskbord. Istället för till exempel Västerbottensost i all matlagning vill jag slå ett slag för att man borde testa en 18 månaders eller 24 månaders lagrad Svecia med sin lite gräddiga och friska smak. Det kommer bli så gott!

Påsken är också startskottet för getostsäsongen. Frida tycker att det kan vara en tanke att lyfta gärna in många goda färska getostar på påskbordet som du bara kan. Till exempel getost med honung tillsammans med grillad sparris kommer att vara gott, eller varför inte getost i aska till ostbuffén?

– Men en god kittost kommer också göra sig fint på påskbordet, fortsätter Frida. Testa Munster, en väldigt speciell tvättad ost från Alsaceområdet, som med fördel serveras med kumminfrö. Det kommer göra sig bra till snapsen på påskbordet också!

Vilken öl ska man välja då?

Till hårdost går det bra att dricka ljus lager alternativt en IPA – särskilt om osten är långlagrad. Beskan i ölen kommer att gifta sig fint med ostens sälta. Till getostens friska smak passar öl med mycket syra, som fruktöl eller ett tyskt eller belgiskt veteöl. Kittosten uppfanns av gamla klostermunkar så varför inte testa ett klosteröl?

Har du några generella tips om hur man ska tänka när man matchar ost och öl?

Mina tips är att tänka på vad du ska servera till. Är det en buffé där ölen ska passa många smaker eller kan du välja mer specifika ölsorter som ska matcha just en specifik ost? Försök att identifiera smakerna i osten – då är det också lättare att välja rätt dryck till. En ost med mycket syra blir till exempel gott tillsammans med ett öl med mycket syra. En ost med väldigt hög sälta kan vara gott till ett öl med viss sötma, till exempel barley wine.