Sveciapaj

1 portion

Pajdeg:

120 gram smör

2 ½ dl mjöl

1 msk kallt vatten

 

Fyllning:

2 ägg

200 gram riven sveciaost

2 dl gräddfil

Salt och vitpeppar

 

Tillbehör:

Gräddfil eller crème fraiche

Stenbitsrom

Gräslök eller salladslök

 

Sveciapaj

Tillagning

En klassiker till alla högtider, bufféer och fester. Svecians trivsamma sälta och strävhet blir perfekt till både nubbe, vin och öl, och till övriga rätter på buffébordet. Med andra ord en riktig bästis att luta sig mot. Pajen går bra att förbereda dagen innan, och kan även frysas in. Räcker till 10 personer på buffé.

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna smöret och nyp snabbt ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg. Klä en pajform med degen, nagga med gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Gör fyllningen under tiden: Vispa sönder äggen och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Ta ut det förgräddade pajskalet och häll i fyllningen, och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Låt svalna och servera ljummen eller kall, med tillbehören.

 

Visa alla recept