Sveciakräm med brynt smör och picklade grönsaker

4 portioner portioner

Snabbpicklade grönsaker:

1 gurka

1 knippe rädisor (10-12 st)

4 små morötter, skalade

½ dl ättika

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

Sveciakräm med brynt smör:

150 gram stark hårdost, som svecia eller Västerbottensost

50 gram smör

Stekt kavring:

Tre skivor kavring

25 gram smör

Till servering:

Dill

Persilja

Sveciakräm med brynt smör och picklade grönsaker

Tillagning

En symfoni av rena smaker! Pickla de grönsaker du tycker bäst om, men tänk på att rött pigment färgar av sig på andra grönsaker. Pickla därför rödbetor, rödlök och rädisor för sig.

Pickla grönsakerna några timmar innan servering: Kärna ur och tärna gurkan. Skiva rädisor och morötter. Mät upp ättikan i en skål och rör ut sockret i den. Tillsätt vattnet och häll sedan lagen över grönsakerna i en glasburk. Låt stå 4-5 timmar.

Sveciakräm: Riv osten och lägg i en matberedare. Smält smöret i en kastrull på medelvärme, och låt puttra försiktigt tills smöret antar en bärnstenston och doftar nötigt. Pass på, för smöret bränns lätt vid. Sila av de mörka restprodukterna som samlats i botten på kastrullen. Mixa ihop det heta, brynta smöret och osten till en jämn massa, och lägg i en sprits eller plastpåse som du klipper hål i.

Stekt kavring: Smula sönder kavringen grovt för hand. Smält smöret i en stekpanna och stek brödet knaprigt, stjälp sedan upp luftigt på ett fat.

Servering: Spritsa ut små klickar av krämen (har den hunnit stelna lite kan du värma plastpåsen i 15-sekundersintervaller i mikron). Arrangera picklade grönsaker, dill, persilja och stekt kavring runtom, och servera på en gång.

 

Visa alla recept