Piroger med lax, spenat och Castello Organic Blue

1h 30min 10 portioner
  • 250 ml ljummet vatten
  • 15 g färskjäst
  • En nypa salt 
  • 200 g fullkornsmjöl
  • Ca 200 g vetemjöl
  • 35 g smör 

Fyllning:

  • 150 g rökt lax
  • 150 g Castello Organic Blue 
  • 150 g babyspenat
  • 10 g smör
  • Salt, peppar och lite riven muskotnöt 
Piroger med lax, spenat och Castello Organic Blue

Tillagning

Smält smöret på låg värme. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt smöret. Tillsätt salt och fullkornsmjöl. Rör om väl, tillsätt sedan tillräckligt mycket vetemjöl för att degen inte ska vara klibbig. Knåda i ungefär 5 minuter och låt sen jäsa på bänken tills storleken fördubblats. 

Tvätta spenaten och lägg i en panna med smör. Sautera tills spenaten krympt. Häll bort överflödig vätska. Tillsätt osten i kuber och rör om tills den blandats med spenaten. Det är ok om det är klumpar av ost kvar. Skär laxen i små bitar och blanda ner i spenaten. Smaka av med salt, peppar och muskot. Låt svalna något.  

Kavla degen tunt och skär i cirklar ca 15 cm i diameter. Lägg en sked av fyllningen i cirkeln och vik över degen. Tryck ihop kanterna ordentligt så att de inte öppnas vid tillagning.

Tillaga pirogerna i ugn på 180°C i ungefär 12 minuter. Ät varma eller kalla.