Parmesanmos med brynt vitlökssmör och tryffel

4–6 portioner

1,5 kg potatis

100 gram smör

5 vitlöksklyftor

2 dl riven parmesanost

2 dl mjölk

Salt och svartpeppar

Persilja/timjan

Tryffelolja

Parmesanmos med brynt vitlökssmör och tryffel

Tillagning

Det finns potatismos, och så finns det potatismos. I det här moset sparar vi inte på något! Lyxigt tillbehör till grillat, stekt eller - ja, det går att äta det direkt ur kastrullen också. Har vi hört.

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka tills potatisen har mjuknat. Mot slutet av koktiden smälter du smöret i en kastrull. Skala och krossa vitlöksklyftorna och lägg i smörkastrullen. Låt smöret puttra på låg/medelvärme tills det fått bärnstensfärg och doftar nötigt. Sila av i en skål. Spara vitlöksklyftorna som nu bör vara gyllene.

Ljumma mjölken i mikron. Sila av potatisen och häll på mjölken. Mosa potatisen och blanda i osten. Späd eventuellt med mer mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Fördela moset i portionsformar, eller i kastrullen. Ös över det varma, brynta smöret, smula sönder och strö på vitlöken och timjan. Droppa över tryffelolja och servera genast!