Mascarpone med blodapelsin och smuldeg

4 portioner

Mascarpone-mousse

185g mascarpone

80g färskost

75g crème fraîche

50g strösocker

1 vaniljstång

1 apelsin, skal och saft

1 citron, skal och saft

60 ml Cointreau

1,5 blad gelatin

 

Blodapelsin-gelé

250g blodapelsinsaft

5g-agar-agar

 

Smuldeg

130g vetemjöl

40g mald mandel

85g Demerarasocker

Nypa salt

85g kallt, osaltat smör

 

Honungskaka

25g honung

64 g glukos

160g socker

30g vatten

8g bakpulver

 

Glass

333g fet mjölk

333g vispgrädde

24g Trimolene

24g blomhonung

½ 375g-burk kondenserad mjölk

 

½ blodapelsin, skuren i små klyftor

Mascarpone med blodapelsin och smuldeg

Tillagning

Mascarpone-mousse: Blanda alla ingredienser utom Cointreau och gelatin i en mixer. Blanda försiktigt i Cointreau. Lägg gelatinet i 250 ml kallt vatten. När mjukt, smält det i en torr stekpanna över låg värme och lägg i mixern. Mixa slätt, häll över i en behållare och kyl i minst 2 timmar.

Blodapelsin-gelé: Koka saften och vispa i agar-agar. Sjud i minst en minut och häll sedan på ett plan yta täckt med plastfolie. Bred så tunt som möjligt och låt stelna (detta tar bara några minuter). Skär en fyrkant tillräckligt stor för att täcka toppen av cheesecaken och jämna försiktigt till gelén på ovansidan. Mixa den återstående gelén med en stavmixer tills det blir en glänsande, slät gelé.

Honungskaka: Lägg honung, socker, glukos och vatten i en kastrull på hög värme. Låt det mycket lätt karamelliseras och vispa sedan i bakpulver. Häll blandningen på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt sedan i små bitar.

Smuldeg: Placera alla ingredienser i en mixer och blanda. Forma till ett block, täck med plastfolie och låt vila i kylen i 2 timmar. Värm ugnen till 170°C. Ta ut streuseln från kylskåpet och låt stå i 10 minuter. Rulla mellan 2 bitar bakplåtspapper, tills den är ½ cm tjock. Grädda i 7-10 minuter tills gyllene. Medan fortfarande varm, del i rektanglar samma tjocklek som mascarpone-moussen. Spara all överbliven streusel att smula till glassen.

Glass: Bland alla ingredienser tillsammans och kör i en glassmaskin.

Servering: Lägg en portion mascarpone-mousse med gelé på toppen på en portion streusel. Ställ mitt på tallriken. Pricka ut små klickar blodapelsin- gelé runt sidan på tallriken och dekorera med apelsinklyftor. Lägg smuldegen i en liten hög och placera en kula glass ovanpå högen. Smula honungskaka runt och servera.

Visa alla recept