Lammburgare med aubergine- och tomatröra

4 port portioner

500 g lammfärs

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 grön chili

1 msk olivolja

½ dl kallt vatten

2 äggulor

1 msk spiskummin

1 tsk salt

4 skivor Castello® Burger Blue

 

Aubergine- och tomatröra:

2 aubergine

1 vitlöksklyfta

1 dl olivolja

5 tomater

½ röd chili

4 kvistar oregano

2-3 kvistar bladpersilja

rivet skal och saft av 1 citron

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt

 

50 g svarta urkärnade oliver i vatten

1 rödlök

4 skivor surdegsbröd

½ kruka mynta

100 g rucola

Lammburgare med aubergine- och tomatröra

Tillagning

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär chilin fint. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja. Låt det svalna och blanda med färs, vatten, äggulor, spiskummin och salt. Dela auberginerna på längden, skär några snitt i snittytan. Skala och riv vitlöksklyftan och blanda med olivoljan.

Pensla lite av oljan på auberginerna. Grilla dem på indirekt värme tills de är mjuka. Gröp ur köttet och blanda med resten av olivoljan. Skålla och skala tomaterna. Dela dem och skär bort kärnhuset. Skär tomaterna i små tärningar. Strimla bladen från oregano och persilja tunt. Blanda tomater, örter och citron med aubergineköttet. Smaka av med paprika och salt. 

Lägg oliverna på hushållspapper på ett fat och torka dem i mikrovågsugn, 900w, ca 5 min. Hacka eller krossa dem grovt. Skala och skiva rödlöken tunt. Grilla eller rosta brödskivorna. Hacka myntan grovt. Forma burgare av färsen och grilla dem gyllene, ca 2 min på varje sida. Lägg på osten och låt den smälta.

Lägg rucola, lökringar och burgare på bröden. Strö över olivhack och mynta. Servera med aubergine- och tomatröra.