Högrevsburgare med blåmögelost

Christian Hellberg, Årets Kock 2011, presenterar:
4 portioner portioner
  • 600 g högrevsfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • rapsolja
  • 150 g Castello® Burger Blue

 Baconmajonnäs:

  • 140 g bacon
  • 2 ½ dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

Portvinskokt rödlök:

  • 2 rödlökar
  • 30 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 msk farinsocker
  • 1 ½ dl portvin
  • 5 kvistar timjan

Gurksallad:

  • 1 silverlök
  • 2 små gurkor, ca 200 g
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk krossad rosépeppar
  • 2 krm salt

 

  • 4 hamburgerbröd
Högrevsburgare med blåmögelost

Tillagning

Rökigheten från baconet gifter sig perfekt med osten och ihop med den söta rödlöken och fräscha gurksalladen så har du en riktig toppenburgare.

Lägg baconskivorna i en kall stekpanna och stek dem sedan knapriga. Häll i oljan och låt svalna. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Hacka det fint. Blanda samman äggulor, senap och vitvinsvinäger. Tillsätt olja och baconfett i en tunn stråle under konstant vispning.

Blanda ner baconet och smaka av med salt och peppar. Skala och skiva lökarna och fräs dem i smör. Tillsätt socker och låt det smälta. Slå i vinet och lägg i timjankvistarna. Låt vinet koka in, ca 15 min. Skala löken till gurksalladen. Skiva lök och gurka tunt. Rör ihop citronsaft, olja, rosépeppar och salt. Blanda dressingen med lök och gurka. Forma fyra burgare av färsen. Salta och peppra.

Pensla med lite olja och grilla 2-3 min på varje sida. Lägg på osten och låt den smälta. Grilla bröden på snittytan. Lägg ihop burgarna med baconmajonnäs, gurksallad och rödvinslök emellan.