Getosttarte med honungsrostade blåbär

6 små pajer portioner

Pajskal:

125 gram smält smör

15 digestivekex

Getostfyllning:

250 gram getost, t.ex. Chèvre

2 msk färsk rosmarin, hackad

½ msk honung

1 msk citronjuice

1 msk olivolja

Salt

Honungsrostade blåbär:

4 dl blåbär

½ msk honung

Getosttarte med honungsrostade blåbär

Tillagning

Vackra små godingar som inte behöver gräddas. Förbered gärna några timmar innan. Själva skalen kan förberedas dagen före. Fyller en stor pajform, eller 6 portionspajer, och kan serveras både som förrätt och dessert.

Pajskal: Kör smör och digestivekex i matberedare till en smulig massa. Tryck ut massan i en pajform, plasta över och ställ in i kylen.

Getostfyllning: Mixa alla ingredienser i en matberedare, till en jämn smet. Tillsätt en halv tesked vatten för krämigare konsistens (var försiktig med mängden, smeten blir lätt rinnig).

Smaka av med salt, och bred ut smeten i pajskalet. Plasta in och låt stå i kylen några timmar.

Gör blåbären precis före servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajformen ur kylen. Klä en plåt med bakplåtspapper och strö ut bären. Ringla över honung och rosta i 10-15 minuter, tills vätskan runt bären börjar bli simmig.

Skopa upp bär på pajen och servera direkt.

 

Visa alla recept