Fransk löksoppa med cheddar

1h 4 portioner
  • 500g lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 25g smör
  • 100ml äpplecidervinäger
  • 3 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • 5 enbär
  • 1dl kalvbuljong
  • 8-12 skivor vitt bröd
  • 3 msk olja
  • 100g lagrad cheddar
Fransk löksoppa med cheddar

Tillagning

Skala löken och vitlöken och skiva tunt. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken och vitlöken. Karamellisera löken långsamt på medelhög värme. Löken ska inte bli stekt, utan puttra långsamt tills den är gyllengul.

Tillsätt lagerblad, timjan, enbär och äpplecidervinäger. Låt sjuda tills vinägern kokat bort. Tillsätt buljongen.

Koka upp soppan och låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp olja i en panna och rosta brödet tills det är gyllengult på båda sidor.

Häll soppan i skålar och tryck ner brödet i soppan. Toppa med riven cheddar. Smält osten i ugnen.

Servera direkt.