Croque Madame

15min 2 portioner
  • 4 skivor bröd
  • 1 Castello Marquis
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk grov senap
  • 4 skivor skinka (eller kalkon) 
  • 100g Havarti
  • 20g smör till stekning
  • 2 ägg

Vit sås:

  • 20g smör
  • 1 msk mjöl
  • 400ml mjölk
  • muskotnöt
Croque Madame

Tillagning

Croque madame är mer eller mindre en croque monsieur, men med ett stekt ägg på toppen. Ägget är där för att det tydligen ska påminna om en damhatt. Jorå.

Det finns en massa olika versioner, som croque provençal, med tomatskivor, croque Hawaiian, med en skiva ananas, eller vad sägs om en croque mademoiselle, där du skippar skinkan men serverar med en liten sallad? Möjligheterna är oändliga. Typ. Vi har valt en kombination av Marquis och Havarti, som ger en lite starkare smak.

Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt mjöl och blanda ner i smöret. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning. Låt puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Smaka av med salt, peppar och muskot. Låt svalna.

Blanda crème fraiche och senapen, bred blandningen på brödskivorna. Lägg skinkan p åtvå av brödskivorna, och sen ett par skivor Marquis-ost. Lägg på de andra brödskivorna.

Stek smörgåsen i smöret, ungefär 2-3 minuter på varje sida. De ska inte bli brända, så stek på mellanvärme. Ta bort smörgåsarna från värmen. Ringla lite sås över dem och strö på riven Havarti. Grilla mackorna i ugnen tills osten smält.

Under tiden kan du steka två ägg - en för varje macka. Placera på mackorna och servera genast.