Blooming onion med chipotle- och ostdipp

2 portioner
  • 2-3 stora lökar
  • 200ml mjöl
  • 2 ägg
  • 100ml mjölk
  • Salt och peppar
  • 1l olja till fritering

Chipotle- och ostdipp

  • 15g smör
  • 1 msk mjöl
  • 300ml mjölk
  • 1 msk chipotle
  • 200g Cheddar
Blooming onion med chipotle- och ostdipp

Tillagning

Gillar du lök? Gillar du friterad lök? Gillar du massvis med friterad lök, knaprig på utsidan och mjuk på insidan? Okej, då kanske det här är din nya favoriträtt. Namnet "Blooming onion" kommer från att rätten ser ut som en blomma. Logiskt va?

Skala löken, men ta bort så lite från botten på löken som möjligt, eftersom det kommer att hålla ihop löken. Skär ett kryss i löken utan att helt skära igenom. Gör sen 2-3 ytterligare snitt i varje kvart av löken. 

Krydda mjölet med salt och peppar. Vispa ägg och mjölk. 

Vänd löken i mjölet försiktigt, och se till att mjölet täcker även inne i snittet. Skaka bort överflödigt mjöl. Vänd sen löken i äggblandningen och se till att de är ordentligt täckta. Vänd dem sedan i mjölet igen. 

Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Lägg försiktigt ner löken i oljan, med snitten nedåt. Vänd efter cirka 2 minuter. Fritera ytterligare 7-8 minuter tills löken börjar bli brun och knaprig. Lyft löken ur pannan och låt rinna av. Läk löken på hushållspapper och salta. 

Chipotledip

Smält smöret och blanda i mjölet. Häll i lite mjölk i taget tills du har en väldigt tjock vit sås. Låt sjuda några minuter. Riv osten och rör ner i såsen. Låt osten smälta, tillsätt chipotle och kör i en mixer tills det inte finns några klumpar kvar. Smaka av med salt och peppar. Servera genast.