Apelsinkompott med stjärnanis till ost

1h 4 portioner

Apelsinkompott
5 apelsiner
3 msk rörsocker
½ dl vatten
½ vitlöksklyfta
vaniljstång
2 stjärnanis
1 stjälk selleri i tunna skivor
125 g vitmögelost, t.ex. Castello ® Golden

Garnering
kanderade violer

Tillbehör
Lös 240 g rostat lantbröd

Apelsinkompott med stjärnanis till ost

Tillagning

Apelsinkompott: Skär 4 apelsiner och pressa saften från den femte. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sedan vatten och apelsinjuice. Dela och kärna ur vaniljstången, och ha i den tillsammans med stjärnanis i lagen. Koka upp sockerlagen på jämn värme och under omrörning i cirka 5 minuter tills den börjar tjockna. Häll sockerlagen i en skål och vänd apelsin och selleri i den. Låt stå täckt i kylskåp i minst en halvtimme. Krydda efter smak.

Skär osten i snygga bitar och servera dem på tallrikar. Klicka ut lite apelsinkompott på varje tallrik och strö över kanderade violer. Servera resten av kompotten i en skål bredvid.