Klart att osten ska ha en egen dag!

Den 27 maj firar vi ostens dag. Hurra för ost! Vi svenskar är stora på ost och äter i genomsnitt 18 kg ost per person och år. Det är jättemycket ost.

Ostens dag firas varje år sedan 2010, ända sen Falbygdens ost tyckte att osten borde få mer uppmärksamhet i Sverige. De vill sätta fokus på allt gott man kan använda ostar till samtidigt som man vill att vi svenskar ska prova på flera olika sorters ostar.

Ost är ett av världens äldsta livsmedel med en historia som sträcker sig nästan 9 000 år tillbaka. Historiska storheter som Miguel Cervantes, Napoleon och rentav Casanova själv har skrivit om, och hyllat, ostens storhet. Så det är inte mer än rätt att vi tillägnar en hel dag åt ost.

Här har vi samlat några fina recept som kan förgylla dagen lite extra.

Parmesankräm med ugnsrostade körsbärstomater 

Ädelost med choklad- och vinbärsmarmelad 

Ädelost med mango chutney och smörstekta havregryn

Smördegsinbakad brieost

Hamburgare med ädelost och karamelliserad lök