Gör mer av midsommarmaten

Midsommar är en dag med traditioner. Sill, nubbe, knäckebröd – och ost. Massor med ost. Här bjuder vi på ett gäng recept som sätter en extra ostkant på ditt midsommarfirande. Guldkant, menar vi såklart. Men du fattar.

Vad är en midsommar utan god mat, trevligt sällskap, minusgrader och ösregn? Inte midsommar alls, säger vi! För de modiga kan det vara kul att testa härligt somriga smaker i ny skepnad. Lättlagat och gott, här är våra favoriter:

Brillat savarin med balsamicostekt vattenmelon- och jordgubbssalsa

Att smörsteka vattenmelon och jordgubbar fördjupar sötman och balsamicon tillför en intressant dimension till de typiska sommarsmakerna. Låt det söta samsas med ett litet hjul av din favoritost!

TILL RECEPTET

Getosttarte med honungsrostade blåbär

Vackra små godingar som inte behöver gräddas. Förbered gärna några timmar innan. Själva skalen kan förberedas dagen före. Fyller en stor pajform, eller 6 portionspajer, och kan serveras både som förrätt och dessert.

TILL RECEPTET

Sveciakräm med brynt smör, snabbpicklade grönsaker och stekt kavring

En symfoni av rena smaker! Pickla de grönsaker du tycker bäst om, men tänk på att rött pigment färgar av sig på andra grönsaker. Pickla därför rödbetor, rödlök och rädisor för sig.

TILL RECEPTET

Burrata med sparris, salladslök och gremolata

Burratan med sin milda smörighet låter sparrisen blomma ut! Den här gremolatan innehåller dagsgammalt bröd - ett utsökt sätt att ta tillvara på några skivor surdegsbröd. Har du bara färskt bröd, kan du torka brödet i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Hittar du inte burrata går det lika bra med mozzarella.

TILL RECEPTET

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.