Ost+choklad+bubblor

Om du hittar rätt ost och rätt choklad kan du få en smakmatchning som är svårslagen – sältan från osten blir kompis med chokladens fyllighet, gifter sig, flyttar in och skaffar barn tillsammans. Typ. Om du dessutom lägger till ett glas bubbel är du på god väg till smaknirvana.

Om du aldrig försökt dig på en sån här kombo tidigare har vi 5 enkla tips för att vinna i ost:

  1. Milda ostar med en viss sälta funkar bäst med choklad.

  2. Choklad med en lätt fruktighet gillar ost.

  3. Bubbel med ganska redig syrlighet funkar fint till båda.

  4. Krämiga ostar är det du letar efter.

  5. Försök hitta choklad på andra ställen än i en chokladkaka, som chokladtäckta nötter och frukter.

Här är några tips på ostar som funkar fint med choklad och bubbel:

Kvibille Gräddädel

Denna halländska stolthet från Kvibille är en blåmögelost med en perfekt balans av fruktiga undertoner och tydlig sälta är smakrik utan att stöta sig med chokladen. Smulig och samtidigt krämig i munnen är den en perfekt match till ett sött bubbel – särskilt i kombination med en mörk, fyllig choklad.

Brie

En klassiker. En krämig, djup smak med en lätt sälta förstärker de andra smakerna utan att ta över. Varje sip av bubbel rensar munnen på ett skönt sätt och gör dig redo för nästa tugga. Den här osten funkar perfekt med lite lättare choklad (kanske rentav mjölkchoklad) och chokladtäckta jordgubbar.

Gouda

Gouda har en komplex smak: mjölkig, karamellig och nötig. Med en subtil textur och fyllig smak funkar den alldeles utmärkt med chokladtäckta fikon (det är säkert!).

Manchego

Manchegons fasta, något smuliga textur, smörigt salta och nötaktiga smak är en ruggigt bra smakkompis till chokladdoppade nötter.

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.