4 perfekta picknicktips

Det finns inget bättre sätt att njuta av sköna vårvindar och ljusa dagar än ost. Eller vänta, picknick menar jag. Med ost. Ostpicknick. Det enda du behöver för den ultimata picknicken är en skön filt och rätt ostar som sällskap – även om en kompis och ett trevligt mousserande eller en god öl aldrig kan skada såklart. Här har du några fina tips:

Marinerad chèvre

Köp färdigt eller fixa själv – oavsett vad så är chèvre marinerad i olivolja och färska örter en grymt god start på våren. Efter en torr vinter börjar getterna producera mjölk igen i mars, vilket gör våren perfekt för den färskaste chèvren du kan hitta. Len, god olivolja, heta chiliflakes och färsk rosmarin och timjan ger osten en komplex och djup smak.

Ät med: oliver, kex eller färsk baguette, salami, prosciutto

Pecorino

Salt, nötig och perfekt som utomhussnacks. Många fårostar har en ganska intensiv smak, tack vare lagringen och mjölksorten de är gjorda på. Om du väljer en pecorino som är lagrad runt fem månader får du en lättare ost som är perfekt för picknick. Ljus, mjölkig med citrus- och grästoner, och dessutom fast nog att klara lite varmare dagar. Men inte så fast att du behöver släpa med dig vassa tillhyggen ut på picknicken. Bra ju.

Ät med: oliver, rosmarinkex, stark salami, färsk frukt

Cheddar

En picknick är inte en picknick utan en bra cheddar. En typisk cheddar lagras mellan 9 och 18 månader och är en fet och smakrik hårdost med rejäl sälta och oändlig eftersmak. Kvibille tillverkar svensk cheddar som lagras i 6-18 månader och smaksätts med olika spritsorter – klart värt att testa på picknicken!

Ät med: färsk frukt (äpplen, vindruvor), frukt- och nötkex, inlagda grönsaker.

Harbison

Alla gillar en kladdig ost, men det kan vara svårt att få med sig ut på picknick. Då är en Harbison perfekt – en krämig ost i naturlig förpackning! Harbison har ett smakrikt skal (tänk brie), men är också packad i bark. När du serverar är det bara att skära bort det översta lagret, stoppa i en smörkniv, sen är det bara att köra på. Jordnära, djupa smaker och en krämig textur är perfekt till picknicken och närapå beroendeframkallande.

Ät med: färsk frukt (äpplen och vindruvor, fullkornskex eller färsk baguette, rökt salami, oliver.

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.