Ost <3 äpple

Ost och äpplen är en klassisk kombo. Och klassiker är just klassiker av en anledning – för att de funkar! Här bjuder vi på några trevliga alternativ till den gamla hederliga äppelklyftan.

ÄPPLECHIPSapple chips recipe

Äpplechips är ett jättebra alternativ till vanliga chips, men funkar också utmärkt i en sallad eller på en ostbricka. 

4 portioner

3 äpplen
1 dl äpplecidervinäger
50 g smält smör
3/4 tsk salt

Värm ugnen till 150 grader (varmluft). Tvätta och torka äpplena. Kärna ur och skär i tunna (ca 1 mm) skivor. Lägg skivorna i äpplecidervinägern, så att de inte blir bruna. Pensla skivorna på båda sidor med smör och sprid ut dem på tre ugnsplåtar täkta av bakplåtspapper. Placera plåtarna i ugnen.

Ta ut plåtarna efter 25 minuter. Äpplena kommer fortfarande att vara mjuka. Låt dem svalna på ett galler så blir de krispiga. Strö salt över och servera direkt, annars blir de mjuka igen.

MARINerade äPPLEnmarinated apples recipe

2 portioner

1 rött äpple skuret i tunna klyftor 
3 msk flytande honung
2 tsk vit balsamvinäger
3 msk russin

Lägg äpplena i vinägern när du skurit dem så att de inte blir bruna. Tillsätt honing och russin och marinera dem i ungefär 15 minuter.

Ta ur äpplen och russin ur marinaden. Servera med vimögelost och ett gott bröd. 

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.

 

Visa alla artiklar