Soppa med ost - gott och värmande

Våren står för dörren, men det är fortfarande lite kyligt ute. Faktiskt. Och då är det gott med soppa! Ingenting värmer bättre än en rykande varm soppa. Kanske en filt då. Eller en skål rykande varm soppa under en filt? Du fattar.

TILL RECEPTET PÅ ÄRTSOPPA MED DANABLU

Soppa går snabbt att göra och finns i flera miljarder variationer. Minst. Här är två av våra favoriter. Den här löksoppan tar lite längre tid, men är trevlig att laga. Ärtsoppan däremot tar inte mer än 20 minuter att göra. Frysta ärtor funkar bra. Fint för ögonen, bra för magen.

En god soppa görs med fördel på en smakstark buljong, som du sen blandar i grönsaker, kött, örter och kanske något med stärkelse. Typ ris, linser eller pasta.

Om du inte har någon god hemmagjord buljong till hands kan du fuska lite med köpt dito. Tricket för att lyckas med soppan är att smaka av den med salt och peppar EFTER att den kokat klart. Ibland reducerar soppan rätt mycket, så om du saltar och pepprar för tidigt är det lätt att du kryddar för mycket, och får en för salt soppa. Om din soppa (eller vilken annan rätt som helst egentligen) blir för salt, kan du rädda den genom att tillsätta något syrligt, som citronsaft eller vinäger, och något sött, som socker eller honung.

TILL RECEPTET PÅ FRANSK LÖKSOPPA MED CHEDDAR

En annan fantastisk sak med soppa är att det är tervligt att laga. Det finns liksom inga regler för vad du får och inte får göra när det kommer till soppa. Om du vill ha en krämig soppa kan du ha i lite ost. Testa till exempel att blanda blåmögelost och grädde i din ärtsoppa - grymt gott! Lite överblivna rödbetor kan bli en finfin soppa om de blandas med lite lök och buljong. Det är också ett snabbt sätt att göra soppa, eftersom du inte behöver koka grönsakerna möra först.

Blanda i lite ost i soppan när den kokar för en extra smakupplevelse! För en krämig soppa kan du blanda i en mjuk ost, som färskost eller vitmögelost. Om du vill ha en djupare smak rekommenderar vi är hårdare, mer vällagrad ost, som Emmentaler eller Gouda. 

Glöm inte en bit rostat bröd med smält ost till soppan!

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.

 

 

Visa alla artiklar