Glögg och blåmögelost – perfekt till julmyset

Glögg med pepparkaka och ädelost är en svensk klassiker. Om du inte testat är det hög tid att du gör det, för det är grymt gott! För att hjälpa dig på traven har vi några tips på vilken glöggsort som funkar bäst.

Röd starkvinsglögg – perfekt med Kvibille Gräddädel och Castello Organic Blue. En klassisk starkvinsglögg med fyllig portvinssmak i grunden, redig kryddighet och en trevlig sötma funkar till de flesta blåmögelostar men speciellt till Kvibille Gräddädel och Castello Organic Blue. Sötman gifter sig med ostens sälta och förstärker smakerna från både dryck och ost. Perfekt!

Vit starkvinsglögg – jättegod med Kvibille Gräddädel. Vit starkvinsglögg har ofta trevliga toner av nejlika och kardemumma. Kvibille Gräddädel lyfter glöggens fruktighet och glöggen gör i sin tur osten extra krämig. De tre glöggflaskor som vann hela provningen hade liknande stil, med fyllig rödvinsbas, gott om klassisk kryddighet och balanserad sötma. Konstigt nog betedde de sig helt olika till ost!

Alkoholfri röd glögg – god med Stilton eller liknande salta blåmögelostar. Alkoholfri röd glögg har ofta en trevlig kryddighet och är lite sötare, vilket funkar perfekt med riktigt starka, smakrika blåmögelostar stilton.

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.

 

Visa alla artiklar