Ost och vin i Napa Valley

Som jag nämnde efter ostbutiksbesöken i New York i våras så har ostkulturen i USA gått från att vara orange ostliknande skivor i plast till att vara riktigt spännande. I Kalifornien och Vermont har mängden små roliga mejerier exploderat och i staterna emellan finns också en hel del att hämta. Just nu är jag i Napa Valley i Kalifornien för att delta i vinskörden och ostintresset får helt klart sitt!

Ska du till San Francisco och har några dagar till övers kan jag absolut rekommendera en tur upp till vindistrikten kring Napa och Sonoma. Personligen gillar jag Sonoma Valley bäst eftersom det är lite mindre turistiskt. Staden Healdsburg har växt en hel del sedan jag kom hit första gången för dryga 10 år sedan. Delikatessbutiken Oakville Grocery mitt på stadens parkliknande torg ligger dock kvar. Deras ostdisk är fantastisk! Första gången jag kom hit köpte jag och min mor en flaska vin, några ostar och hemmagjorda kex och satte oss i parken där de hade en gratis bluegrasskonsert. Halva stan satt på picknickfiltar i gräset, delade med sig av mat och vin och pratade med grannar. Vi fick känna oss som del av lokalbefolkningen. Härligt!

Ibland är det roligt att nörda till det och göra perfekta matchningar mellan ost och vin. Ibland är det bara härligt med en god ostbricka och ett gott vin utan för mycket eftertanke. När jag blev bjuden på middag hemma hos några vänner, vinmakaren på vingården Kunde Zach Long och hans fru Katy, tog jag med några väl valda ostar från Oakville Grocery. Zach plockade fantastiska fikon från ett träd i deras trädgård och Katie öppnade ett par flaskor Napa Cabernet Sauvignon från den lilla vingården Cain där hon jobbar med marknadsföring.

Vilken kväll! Vilken ostbricka!

Här är ostarna:

Tomme Dolce från mejeriet Andante Dairy - som en europeisk tomme på get. Kanten har penslats med ett tunt lager BRANDY och plommonmarmelad och är ätbar.

Petite Truffle Brie från Marin French Cheese - en liten tryffelbrie där tryffeln var del av ostsmeten istället för, som jag är van vid från Frankrike, att ligga som ett gräddigt lager i mitten.

Dry Jack från Vella Cheese Company - en hård komjölksost som har gnuggats med kakao. Man kände inte kakaosmaken men osten var väldigt god, nötig och smakrik.

Chimney Rock från Cowgirl Creamery - en ekologisk vitmögelost liknande brie som har rullats i torkad shiitakesvamp och örter.

(Jag har noterat att de smaksätter ostarna mer i USA än i Europa. Kanske är det för att kompensera för att man inte får använda opastöriserad mjölk i ostar som lagras mindre än två månader? Eller bara för att det låter coolt på etiketten…)

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar