Ett besök på Roederer Estate

Vägen från norra Napa Valley till Anderson Valley ut mot kusten måste vara en av de ringligaste i USA. Det är svårt att inte bli åksjuk och trots att ögonen måste vara klistrade på svängarna dras de obönhörligen åt sidorna. Det är fantastiskt vackert. Speciellt den morgon efter regnoväder som jag körde upp, när molnen höll på att lyfta och solen sakta färgade de annars så gröna bergen varmt röda.

Jag skulle till Roederer Estate, grundat av samma familj som har Champagne Louis Roederer i Frankrike. Roederer Estate är en av kaliforniens bästa producenter av mousserande vin, tillsammans med bland annat Domaine Carneros, som ägs till del av Champagne Taittinger, Gloria Ferrer och Schaffenberger (som också ägs av Roederer).

Jag hade riktigt tur med timingen - på Roederer hade man precis fått in de sista druvorna och firade en lyckad skörd. Chefsvinmakaren, fransmannen Arnaud Weyrich, hade all tid i världen för att berätta om deras odling, hur de jobbar med hållbarhet, deras tester med ekologiska och biodynamiska druvor, och hur en stor del reservvin från stora ekliggare är grunden i husstilen, precis som hos Champagne Louis Roederer. Trots den kaliforniska värmen har de mousserande vinerna här högre syra än i Champagne - man måste skörda tidigare för att druvorna inte ska bli övermogna och då blir syran hög. Fruktsmakerna är mer intensiva tack vare solen.

Jag ville självklart hitta en bra matchning i ostväg. Det var inte svårt. I den lilla byn Boonsville (den enda med ett vettigt café inom en timmes körtid) har Boonsville General Store inte bara god cafémat utan även ett väl valt utbud av lokala ostar. Vi valde en ekologisk triple cream från Cowgirl Creamery som heter Mt Tam, efter berget Mount Tamalpais i Kalifornien. Den är väldigt lik en fransk Chaouche, vilket är en av mina favoritostar till en stram champagne.

RESTIPS: Ska du till vindistrikten i Napa eller Sonoma och har tid för en heldagsutflykt så är den långa vägen hit värd mödan. Välj en chaufför som får spotta ordentligt - det här är inte vägar du vill tappa skärpan på! Beräkna en heldag och boka ditt besök på Roederer Estate i förväg. Passa på att åka förbi den utmärkta producenten av Pinot Noir och Chardonnay, Domaine Anderson, och att köra hela vägen till Fort Bragg på kusten. Ta med en tröja, det kan bli kallt! Söta hålan Boonville är annars enda byn på vägen med vettiga restauranger.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar