Bästa presenten till ostälskaren som fyller jämnt

Vill du hitta bästa presenten för en jämn födelsedag? En flaska vin från födelsedagsbarnets årgång är en kul present som kan skapa ett nytt minne. När mina föräldrar firade 40-årig bröllopsdag nyligen (imponerande!) så hittade jag en flaska Moulin Touchais från 1975 i Systembolagets beställningssortiment. 499 kr kostade det vilket får anses vara rätt billigt för ett vin med fyrtio år historia på nacken. Dessutom är det ett alldeles särdeles bra ostvin!

Moulin Touchais är ett slott i Loiredalen i Frankrike som började lägga undan en stor del av sitt vin redan vid förrförra sekelskiftet. När en holländsk affärsman träffade familjen Touchais på 70-talet hade de över 3 miljoner flaskor gamla årgångar sparade i de enorma källarvalven - helt unikt! Vinet klarar att lagras så länge trots att det är vitt på grund av hög syra och en del sötma.

Halvtorra, halvsöta och söta viner har dragits med dåligt rykte ett tag. Det har mycket att göra med de billiga skräpviner som görs söta för att dölja fel. Samtidigt är några av världens absolut bästa viner söta. Moulin Touchais är helt klart ett toppvin. Slottet gör faktiskt bara ett enda vin med eget namn så det går inte att ta fel. Anledningarna till att det passar så bra till ost är tre. Syran skär igenom fetman i osten, den nätta sötman kan runda av skarpa smaker och smaken är intensiv och spännande men kör inte över ostens nyanser. Det är lite som att ha en väldigt elegant aprikosmarmelad till favoritosten.

För att fira mina föräldrar serverade vi vinet till en lagrad getost, en Chabichou du Poitou. Det är en av alla dessa små getostar med vitmögelkant som fransmännen är så bra på. Lite sälta, kompakt kärna med typisk getostsmak och en gräddigt smörig kant som går att äta. Andra ostar, utöver det mesta i getostväg, som kan passa bra till en flaska Moulin Touchais är bland annat en lagrad Gouda (äldre årgångar av vinet), en Brilliat Savarin eller annan krämig vitmögelost (“unga” årgångar som är 10-20 år gamla) eller en medelstark blåmögelost som Fourme d’Ambert (sötare, äldre årgångar).

Titta på systembolaget.se - kanske finns din årgång inne just nu? De har bland annat 1971, 1975, 1979, 1981 och 1985, men fler kommer hela tiden. Vill du bara njuta av ett utmärkt sött vin till ostbrickan finns även “babyn” från 2001 för 229 kr.

PS. Min skribentkollega Bengt Göran Kronstam skrev om Moulin Touchais på DN för över 10 år sedan men storyn är lika intressant och korrekt idag. Läs den här. Det äldsta vin jag har provat från slottet var en “olaglig” blandning av ett gäng flaskor från 1800-talet. Snittåret blev 1875 och det var helt fantastiskt hur bra det var efter 140 år!

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar