Ost och vin i sommarvarmt Frankrike

Ost och vin i sommarvarmt Frankrike: pärlor i Languedoc Till skillnad från vackra Provence är det något vildare Languedoc en del av Frankrike som verkar nästan oupptäckt hos svenska turister. I vinkretsar har denna varma del av landet varit känd för att producera en stor andel av världens bulkviner - viner där kvantitet vinner över kvalitet.

Men en handfull drivna vinmakare använder de lägre priserna på mark och tillgängligheten till sol för att skapa någonting helt annat. De köper ett par hektar riktigt gamla fina vinstockar och ställer om till kvalitetsodling med mycket handpåläggning, kunskap och kärlek. De bästa gör viner som är helt underbara. När jag nyligen körde igenom Languedoc, mitt under en rejäl sommarhetta, stannade jag i lilla byn Faugères för att träffa en av dem.

Pierre Jacquet mötte mig på en lokal vinbar och han behövde helt tydligt en dubbel espresso innan vi kunde knata iväg till vineriet. Med 38 grader i luften var de tvungna att göra allt vingårdsarbete väldigt, väldigt tidigt på morgonen vilket satte sina spår.

Pierre utgör ena hälften av biodynamiska vingården Jacquet Binet. De gör ljuvliga röda viner på lokalt populära druvor som Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault och Mourvèdre. Trots att Languedoc har så mycket sol och värme går det att få elegans i druvorna om de hanteras försiktigt och skördas i tid. Pierres vinkällare var så enkel som det går - mer av ett garage med gamla trädörrar, små vinklar och vrår och fat i alla möjliga storlekar. De gör allt själva med hjälp av familjerna och några extra skördearbetare. Tydlig experimentlusta signalerades med två “cementägg” - ett nytt fenomen bland vinmakare som används under vinets jäsning eller mognadsprocess istället för ståltankar eller ekfat.

Grenache från Faugères och Tomette Gris

Jag var riktigt imponerad av vinerna som jag testade direkt från faten - de hade personlighet, djup och charm. Jag bad därför Pierre om att få köpa med mig några flaskor för att testa till ost. På vägen till nästa boende, utan för medeltida borgen i Carcassonne, stannade vi bland annat hos en av Pierres vänner på Bouchons et Traditions som sålde ostar, patéer och andra lokala godsaker. Till kvällen, när värmen hade lagt sig och luften var ljuvligt sammetslen kunde vi duka upp några lagrade, lokala ostar, en paté på svarta grisar (terrine de porc noir de Bigorre), oliver och lite kex. Den bästa kombinationen var för mig Jacquet Binet Faugères “Reserve” och osten Le Pascouli.

Vinet domineras av mörkfruktig, len Grenache med en blommig ton och en touch av någonting djupare - toner som påminner om läder och jord. Syran skar igenom stinkande osten Le Pascouli som är en “Tomette Gris de Payra” - en grå tomette från lilla byn Payra sur l’Hers. Tomette är en mjuk släkting till tomme och görs på råmjölk från ko. En grå-orange mögelkant utvecklar smaken i minst tre veckor och trots doften är det en ost som är lätt att tycka om - krämig och mild men med smak som drar åt smör, svamp och bröd. Den har en ganska hög fetthalt, 45%, eftersom mjölken inte skummas som man gör vid produktionen av tex. Tomme de Savoie. Men jag lutar ändå åt att vinerna från Jacquet Binet skulle göra sig bra till även en Tomme från andra delar av Frankrike om det är vad du hittar, även om lokalt alltid är roligast…

I Sverige säljs Jacquet-Binet genom direktimportören Caviste som drivs av kunnige vinentusiasten Martin Berggren. Nästa gång en låda från Binet Jacquet släpps via Caviste är i november. Det är även en perfekt månad för den här sortens vin - ett utmärkt rödvin till en ostbricka på höstkanten. Servera gärna vinet lite svalare än rumstemperatur, ett råd som gäller för nästan alla rödviner.

Mer om direktimport:

Detta känns som ett utmärk tillfälle att påpeka att man kan köpa viner, helt lagligt, via andra leverantörer än Systembolaget även i Sverige. Många spännande småproducenter har på tok för begränsade volymer av sina viner för att kunna sälja via monopol. Det är synd men som tur är finns direktimport. Caviste tillexempel släpper regelbundet en blandlåda från en utvald producent i ett Franskt distrikt som Martin gillar och har besökt. Lådan annonseras via mailinglista och kan provsmakas i förväg på vinkällaren Grappe i Stockholm.

Jag har testat Martins viner under flera år och kan bara säga att det är ett mycket bra sätt att upptäcka små franska kvalitetsproducenter utan allt för många mellanhänder. Skatter och avgifter är redan betalda. Martins producenter är ofta ekologiska, biodynamiska eller tydligt hållbarhetsinriktade familjeproducenter så jag rekommenderar alla vinglada att prova detta för att vidga vyerna! Dessutom är det ofta bra syra i vinerna vilket jag gillar till ost.

Andra duktiga direktimportörer med varierande affärsmodell är bland annat franskavinlistan.com som jag skrivit om tidigare, robersonwine.se och www.vinladan.nu Det är kul att det går bra för eldsjälar som Caviste och tack vare personer som honom har Sverige har blivit en viktig marknad för bland annat Jacquet-Binet som ju bara gör dryga 30 000 flaskor. Av den anledningen har Pierre varit i Sverige flera gånger och när jag frågade honom var han hittar sina skördearbetare skrattade han och sa “på krogen i Stockholm”!

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar