Kan man frysa ost?

En frysa-och-tina-ost-på-bästa-sätt-guide. Mest för att det är ett långt ord. Också för att det kan vara svårt att göra rätt.

En del ost lämpar sig bättre än annan att frysa. Men, oavsett osttyp, så stoppar man mognadsprocessen när man fryser osten. Därför kan ostkvaliteten försämras om du fryser osten. Överlag så bör man inte ha mat i frysen i mer än ett år.

Att frysa ost

Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.

Här är en kort guide till vilka ostar som är bra att frysa:

Att tina ost
Vi rekommenderar att du tinar osten i kylen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.

 

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.