Ekologiskt med getter i Spanien

Billigt rödvin är vanligtvis inte min grej men för ett par år sedan sprang jag på vinet Almatea från spanska producenten Loxarel och var imponerad över hur bra det var för bara 79 kronor flaskan. Ekologiskt dessutom! I vintras träffade jag vinmakaren på en provning i Sverige och sa att jag gärna skulle komma förbi någon gång. Sådär som man säger ibland. Men så befann jag mig oplanerat i Barcelona när Frankrike hade blivit för hett för att klara en dag till och insåg att Loxarel låg en ynka halvtimme utanför stan, i Penedès.

Ägaren tillika vinmakaren på familjebolaget, Josep Mitjans, var nog lika förvånad som jag över ett spontanbesök på en lördageftermiddag (nåja, jag ringde först) och några timmar senare var jag ännu mer förtjust i Loxarel. Josep gör nämligen så väldigt mycket mer än bara enkelt, gott ekologiskt rödtjut och borde vara mycket mer kändis bland naturvinsfantaster och sommelierer.

Bland annat gör han det första kvalitetsmousserande på vit Grenache, han gör vita viner i amfora på druvan Xarel-lo, viner helt utan tillsatt svavel (urtypen för det som brukar klassificeras som “naturvin”), viner på den ovanliga röda druvan Xarel-lo Vermell och grymma mousserande som han vägrar kalla Cava för att han inte gillar reglerna. Om det är helt obekanta druvor och stilar för dig så är det inte konstigt - han är helt enkelt rätt ovanlig men just nu väldigt trendigt. Det enda du verkligen behöver veta att allt är ekologiskt, gott och prisvärt. Josep började göra vin som 16-åring och är övertygad om att biodynamisk odling ger bättre druvor. Han har till och med får och getter som trimmar vinrankorna.

Trots den korta förvarningen lagade Josep, hans fru och deras trevliga exportkonsult Manel (som fick översätta en hel del från Catalan - svårt att förstå även om man kan lite spanska) en rejäl paella med nyfångad hummer och bjöd på småplock i den varma eftermiddagssolen. Vi blev helt lyriska över en liten ost som serverades bland inlagda musslor och anchovis. Osten såg ut som en liten brieost men var helt flytande inuti. Frun som hade köpt den visste inte namnet men bara att den var som den mer kända Torta del Casar som görs i Extremadura, fast den här var lokal och på getmjölk. Precis som till den ljuvligt stinkande Torta del Casar passar ett glas ungt lätt rödvin bra till. Vi testade alla viner från bubbel och rosé till rött och föll, precis som Josep förutspådde, för kombinationen med en ung Merlot med namnet GAL GranArnau.

Andra viner som jag absolut måste få dricka igen var bland annat MM: ett mousserande på champagnenivå och Escumós de garnatxa blanca (catalan för “bubbel på vit grenache”). I Sverige finns Loxarel Almatea på Systembolaget för ynka 79 kr samt ett av de mousserande, Sàniger Brut och ett vitt, Cora, i beställningssortimentet för 101 kr styck. Hoppas få se de andra där också framöver!

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar