Unika-ostarna - unika på riktigt

Tvåstjärniga Noma i Köpenhamn har röstats fram som världens bästa restaurang inte mindre än fyra gånger. De har varit motorn i utvecklingen av det nya nordiska köket med sin fokus på lokala produkter och skandinaviska mattraditioner.

Noma, som använder sig av många mikroleverantörer för sina produkter, köper sina ostar från Arla. Förvånad? Arla, som är ett riktigt stort mejeri, vill även de göra hantverksprodukter i liten skala för att verkligen tänja gränserna på sin kunskap. Så de skapade en ostserie som heter Unika. Tillsammans med topprestauranger som Noma, med ostmästare och uppfinnare, gör de specialostar i liten upplaga på utvalda danska mejerier. Hur läckra som helst!

Unika-ostarna säljs främst till restaurang (även till Aquavit i New York!) och väldigt sällan direkt till konsument. Därför blev jag väldigt glad av att hitta ett par av dem på Castello Pop Up Store när den fanns i Moodgallerian. Osten Havgus, från kor som betat på salta havsängar, var slut men jag köpte snabbt de andra tre som fanns på plats: Gnalling, Ask och Krondild.

Krondild, vitmögelost rullad i dillfrö, var som en hel kräftfest i Augusti, precis efter du har valt en nykokt kräfta och tagit ett bett av din ostmacka. Den krämiga, fylliga smaken stannade kvar länge. Rökta osten Ask var ljuvlig - påminde om lagrad camembert i konsistensen med en eftersmak av smör och rökt sidfläsk. Gnalling (vilket namn!?) var en vällagrad rödkittost. En hård skorpa dolde en krämig kärna som smälte på tungan och släppte lös smaker av ananas och rostat korn.

Ostarna är riktiga toppnummer, ett måste för en ostälskare som vill upptäcka vad skandinavisk osttradition i kombination med nytänkande och experimentlusta kan erbjuda.

Ska du till Köpenhamn i sommar? Ta en sväng förbi trevliga matmeckat Torvehallarna - där kan du hitta en liten Unikabutik som säljer ostarna direkt till konsument! På www.arlaunika.dk finns även kul vintips till varje ost. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här