Topplista - De tio bästa dryckerna till midsommar

Här är en lista med lättillgängliga favoriter inför midsommar. Vinkling mot ekologiskt odlade drycker med rena smaker som passar till klassiska midsommarrätter!

Svecia känns som den klockrena osten till midsommarbordet, speciellt när min Hemköp har den extralagrade varianten. Jag använder den i den klassiska västerbottenpajen. Fråga efter extralagrad Svecia på din välsorterade butik eller kör på den vanliga sorten. De nötiga, fylliga smakerna passar utmärkt till de flesta dryckerna nedan.

Öl: 

En lättare öl med sin kombination av beska, sötma och balanserad syra passar utmärkt till de inlagda sillarna. Det är traditionellt sett den givna drycken till midsommarmaten. Håll dig till mindre smakintensiva varianter så de inte kör över maten och gärna en lägre alkoholhalt så man kan sippa hela eftermiddagen. Och skippa en allt för humligt besk öl till de sötaste sillarna - de smakerna är ovänner, ta istället en fruktig ale. Favoriter till sillen inkluderar Oppigårds ales, t.ex. Oppigårds Amarillo, eller Mikkeller K:rlek. Båda är utmärkta till alla lagrade svenska hårdostar.

Vin:

Det svåra med vin till midsommarbordet är sötman i sillinläggningarna. Lax, ostpajer och sallader är alla vitvinsvänliga medan grillandet på kvällen passar utmärkt till rött. Men sillen då… Vill du inte att vinet ska upplevas som surt väljer du ett vin med lite, lite sötma. Annars går det ju bra att varva just silltallriken med en öl! Och varför inte välkomna med ett festligt glas bubblor?

Torra bubblor:

1. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (135 kr)

Jag är galen i äkta champagne men om du ska bjuda många kan det vara kul att ta emot med ett riktigt bra mousserande. Detta supertorra kvalitetsbubbel har blivit en favorit till aperitifen och kommer från en kvinnlig vinmakare i Chablis. Gott till nötiga ostar som comté eller grevé eller till kex med örtig färskost.

Vitt, halvtorrt:

2. Charles Smith “Kung Fu Girl” Riesling (125 kr) 
Bästa valet till sillen? Ett fräscht och fruktigt vitt vin med en uns sötma. Detta är en kultig riesling från Washington State som passar lika bra till sötsura sillar som het asiatisk mat. En spännande kombination är med en svensk hårdost kryddad med kummin.

3. Dr L Riesling (85 kr) Är ni många är detta ett utmärkt budgetalternativ. Fräscht, med lite sötma och toner av päron. Även denna är kul att testa till en kryddost eller brännvinsost.

Vitt, torrt:

Fokuserar du på laxen, ostpajen och salladen? Eller vill du bara ha ett fräscht, gott vitt vin i glaset under eftermiddagen?

4. Casal di Serra (85 kr) från italienska Umani Ronchi är en storsäljare på Systembolaget. Till skillnad från vissa andra viner i samma prisklass är detta välgjort, balanserat, fruktigt, matvänligt och gott till både sillen och en bit ostpaj! 

5. Barone Ricasoli “Torricella” (139 kr). Upp i pris ett steg är en favorit på druvan Chardonnay. Fyllig frukt med bra syra, lite lätta vaniljtoner och generös, solig stil. Tänk nötter och aprikoser. Väldigt gott och ett fynd i sin prisnivå. Utmärkt ostvin till en hel ostbricka.

Rött till kvällsgrillen:

6. Almatea Loxarel (79 kr). Ett ekologiskt vin från Spanien som jag kan rekommendera till grillat. Inte för kraftigt utan fräscht och fruktigt med toner mot plommon, lakrits och mörka körsbär. Mycket vin för pengarna! Lägg en bit getost på burgaren för att skapa “brygga” till syran i vinet!

7. Mazzei “Ser Lapo” Chianti Classico Riserva (149 kr) Jag har återupptäckt bra chianti classico, och Mazzei gör några riktigt fina exemplar. Den här är en lite modernare stil med fyllig frukt och lite ek. Passar utmärkt till grillat. (Kuriosa: Ser Lapo Mazzei var mannen som först skrev om Chianti - år 1398!!) Håller både för entrecôte på grillen och lite lagrade hårdostar som extralagrad Svecia, Parmesan eller Pecorino.

Alkoholfritt:

Om du ska vara en bra värd/värdinna, se gärna till att de som inte dricker (eller vill varva) har någonting roligare en vatten eller läsk att skåla i. Alkoholfritt vin är sällan så roligt men här är ett utmärkt alternativ till öl/mousserande vin på Systembolagets hyllor. I den välsorterade matvarubutiken kan du annars hitta färsk, svensk äppelmust på BiB - det kan vara väldigt gott och läskande!

8. Jus de Pommes Artisanal Petillant (39 kr) - bubblig, fräsch, lite sötma och mustiga toner som passar bra till de sötsura sillarna och fiskrätterna på midsommarbordet. 

Snaps:

Själv är jag ingen storkonsument av snaps men min farfar är kännare och mina botaniker till föräldrar brukade plocka örter och krydda egen. Hjälper till att smälta maten om det blivit för mycket av sill, ost och paj:

9. O.P Anderson Akvavit - en klassiker som nu är ekologisk. Ren, snygg kryddning av kummin, fänkål och anis, rundat av tack vare tid på fat.

10. Snälleröds Ekologiska Snapsar - jag gillar Bokhållarens eller blandpaketet där alla kan hitta sin favorit. Fint kryddade, ren stil. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här