Ostvinet Zinfandel till grill och gräddädel!

Att hitta bra ost till zinfandel är faktiskt ganska lätt. Zinfandel kan vara billig, enkel och saftig med mycket sötma (ofta tillsatt) eller dyr, intensiv och elegant. Oavsett vilket brukar den inte ha så mycket sträva tanniner - en ostfiende i vinsammanhang - men istället gott om saftig mörk frukt.

Zinfandel är “the all american grape”. Eller det trodde iallafall amerikanarna fram tills dess att DNA-tester visade att den var samma som italienska Primitivo. När jag gjorde vin i Kalifornien hösten 2013 så behövde jag någonting för att toppa upp min tunna med Petit Sirah. Jag fick välja precis vad jag ville. Det blev Zinfandel från vingården Bedrock i Sonoma i norra Kalifornien. Det är en otroligt vacker och historisk vingård med gamla, krumma stockar. Flera är upp emot 130 år gamla. Saften från vinrankorna är intensiv, mjuk och ljuvlig. Därför blev jag så glad när jag hittade en flaska Old Vine Zinfandel från Bedrock Wine Co. Dessutom från 2013! Vilken fantastisk möjlighet för mig att få smaka ren Zinfandel från samma vingård som jag hade fått lite druvor, och dessutom från samma år, bara några veckor innan mina egna flaskor kommer till Sverige.

Till min flaska så köpte jag en bit blåmögelost. Inte för intensiv och lagrad - stark blåmögelost behöver söta viner som portvin. Men med fruktsötman i Zinfandel kan en krämig, mjuk gräddädel passa. Eftersom jag varit på ostaffären Lucy’s Whey i Chelsea Market i NYC på förmiddagen valde jag en ost från vermont som heter Bayley Hazen Blue. Man kallar det en ost på komjölk “i stiltonstil” men den är inte alls lika stark utan snarare gräddig och lite smulig med en mjuk blåmögelostsmak. I din butik hemma fungerar en Kvibille Gräddädel toppen, eller en Cambozola. De dyra vinerna från Bedrock Wine Co. står inte på hyllan på Systembolaget men jag gillar verkligen Girard Old Vine Zinfandel, 189 kr, som har samma chefsvinmakare som vingården där jag gjorde mitt vin. Eller varför inte klassikern Seghesio Sonoma Zinfandel, 199 kr.

PS. Kalifornien är ett dyrt vinområde och med dagens dollar är en zinfandel under hundralappen tyvärr inte ett vin med speciellt hög kvalitet. De billiga har ofta tillsatt socker och kan charma med sin saftiga sötma - funkar det för dig så kör på! Välgjorda viner kräver några kronor till. Oavsett stilpreferens: hittar du en Zinfandel du gillar att dricka till grillen så testa att mosa en bit gräddädel på din burgare nästa gång.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar