Ost till öl - ett experiment på Stockholm Brewing Co.

Matcha ost och vin gör vi hela tiden, men ost och öl? Vilken ost passar till en lager, till en IPA eller till en saison? Svårare… Varför inte ta ölexperterna på Södermalm till hjälp och utforska vidare tänkte jag och åkte på studiebesök.

Sthlm Brewing Co är ett av de mest seriösa mikrobryggerierna i Sverige. Bakom en garagedörr nära Skanstull döljer sig jäskar, säckar med korn, specialimporterat humle och ett gäng imponerande skägg (dock inte på de två tjejerna). Detta helt ekologiska lilla bryggeri har blivit en favorit bland ölnördar och nu även hos mig. Det roliga är hur kreativa de är med att testa nya stilar och ändra i detaljerna. Roligast är nästan de små batcher specialöl de lagrar på fat från kända vinproducenter (The Cellar Series), men mer om det skriver jag i augusti när släppen närmar sig. Idag fanns det en massa roliga ostar att testa till semestervänlig öl och min ölguide Oliver Bartlett hade flaskor på kylning! Vi upptäckte tre utmärkta kombinationer:

Saison d’Etre - en belgisk gårdsölsstil kallad “saison” (“det är bara engelskspråkiga som fattar hur roligt namnet Saison d’Etre är,” klagade Olly som kommer från Storbritannien) i stilen belgisk gårdsöl. Europeisk humle ger en blommig öl med eleganta citrustoner. En “tänkande mans lager” kallar Olly det eftersom den är fräsch och lättdrucken men har mer komplexitet och djup. Min sommarfavorit. Till denna fungerade en perfekt mogen Camembert från producenten Hervé Mons. Osten och ölet matchade i krämig, fyllig, nästan fruktig smak och konsistens.

Besserweisser - en veteöl (weissbier på tyska) i stilen hefeweiss med jästfällningen kvar så den är lätt grumlig.  Besserweisser är bryggd på hälften vete, hälften korn. Smaken är fruktig med tydliga toner av bananbröd och mogna citrusfrukter. Den har ett fräschare avslut än de flesta weissbier jag har druckit - de kan bli rätt söta och tunga men den här är perfekt. Den lätta sötman och fylligheten gjorde detta till en lyckad kombination till gräddiga blåmögelosten Castello Blue. Kanske lite förvånande eftersom blåmögelost ofta kräver söta viner, men detta var min absoluta favoritkombination under dagen!

Hop Hound - en pale ale gjord med  fruktig amerikansk humle. Den rejäla mängden humle (“hops” på engelska) ger ölen toner av ananas, clementin och physalis med en bitig beska på slutet. Beskan krockade med alla de starkare ostarna men hittade hem i en liten ekologisk, opastöriserad komjölksost från Almnäs bruk. Osten Wrångebäcksost var krämig, nästan söt och rundade av beskan i ölet på bästa möjliga sätt. Wrångebäcksost är Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke med en obruten bakteriekultur sedan 150 år tillbaka. Att den var ekologisk passar ju även det bra till de ekologiska ölen.

Ölen från Sthlm Brewing Co säljs i ett antal Stockholmsbutiker som “småskaligt och närproducerat” men kan beställas till alla Systembolag i landet. Priset ligger på mellan 29-32 kr flaskan vilket procentuellt sätt är mycket dyrare än en vanlig lager men så mycket roligare! Det är inte många kronor extra för en riktig hantverksprodukt. 

Varför inte vara först i vänkretsen att bjuda på ost och öl istället för den vanliga ost- och vinbrickan? Ni kanske upptäcker några kombinationer till. Bara att experimentera loss på semestern alltså.

PS. Efter sommaren drar Sthlm Brewing Co igång med bryggkvällar med provsmakning för allmänheten igen. Följ dem på @sthlmbrewingco på Facebook/Instagram/Twitter för att hålla koll på när det sker.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här