Kärlek, ost, champagne och flyttkaos

Ett gott vin och en god bit ost gör att vardagsproblemen kan försvinna några minuter. Den pausen behövde jag häromdagen. Jag har nämligen flyttat…

Man blir aldrig så medveten om hur ofantligt mycket prylar man samlar på sig som när det är dags att flytta. För att inte tala om när man för första gången flyttar ihop med kärleken och två helt fulla hem ska bli ett. Tillsammans (ok, det mesta var mitt) hade vi så mycket saker att flyttgubbarna höll på att säga upp sig med omedelbar verkan. Själv hade jag lätt panik.

Jag älskar att testa nya champagner från små producenter - det finns så mycket spännande att upptäcka. Champagne Legras&Haas är en du absolut bör smaka. Deras “Blanc de Blancs Grand Cru 2008” är ljuvlig - en av mina absoluta favoriter i champagneväg. Generöst krämig, gräddig med toner av rostat bröd och nötter. Med sin sirliga syra och fina små bubblor lyckades den vara både elegant och smakrik på samma gång. En flaska stod i kylen och blev dagens räddning.

Det sämsta med mina nya kvarter är att det inte finns några vettigt prissatta matvarubutiker. Det bästa? Matvarubutiken Sabis har ett helt ostrum! Jag ska in och botanisera där mer framöver men just den här dagen behövde jag bara någonting som skulle lyfta champagnen ytterligare ett steg och ersätta några av de kalorier vi hade bränt på att bära lådor. Det blev en gräddig Brilliat Savarin - en favorit till torr champagne. Syran i champagnen fräschar upp mellan de krämigt feta bitarna vitmögelost i stilen “triple cream”. 

När sista flyttgubben hade åkt satte jag och nyblivne sambon oss på varsin flyttlåda, hällde upp två glas champagne och åt kex med rejäla skivor Brillat Savarin. Under några minuter kunde vi glömma de hundra flyttlådorna, renoveringsbehoven och hur vi skulle göra med dubbla uppsättningar allt. Vi skålade, pratade om framtiden tillsammans och mumsade på osten. Skrattade. Och kom ihåg varför vi hade valt att försätta oss i situationen till att börja med.

Om du redan har bott länge med din kärlek, varför inte påminna er båda om varför? En bit ost och en flaska champagne som spontan picknick på vardagsrumsgolvet. Ett stressfritt samtal om varför ni valde att flytta ihop en gång i tiden. Sannolikt är det fler än jag som behöver några minuters paus från vardagsproblemen för att minnas hur bra livet egentligen är!

PS. Champagne Legras&Haas har topprykte bland kännare men är små och därför svåra att få tag på. Som tur är hamnar de då och då på Systembolagets hyllor eller finns för direktimport via www.franskavinlistan.com Testa även deras supertorra Blanc de Blancs Extra Brut med sin härliga doft, eller byt ut din standardchampagne mot deras Blanc de Blancs Grand Cru som kan direktimporteras för facila 285 kr. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här