Häll champagne på osten!

Champagne och ost är en klockren kombination och det finns många franska ostar som passar utmärkt med ljuvliga bubblor. Jag kommer skriva ofta om champagne och fransk ost eftersom jag är helt galen i det men vi börjar med den här: Langres de Champenois.

 

Langres är en tvättad kittost från distriktet Champagne i nordöstra Frankrike där även drycken med samma namn hör hemma. Det är nära nog regel att vinerna från ett område passar med ostarna från samma område. De har ju haft hundratals, ibland tusentals år på sig att utveckla synergin.

Langres är en krämig ost på komjölk med vit, mjuk kärna och mycket mildare smak än den närbesläktade osten epoisse. Som de flesta (alla?) kittostar görs den på komjölk och har ett gult, skrumpet skal som luktar rätt starkt. Men kärnan är mild och kompakt,. Det är just den gräddiga men torra, feta kärnan i Langres som passar bra med den friska syran i champagne. Syran och bubblorna skär igenom det feta och friskar upp munnen inför nästa tugga. Den milda smaken kör inte heller över de lätta nyanserna i champagne.

Det som gör en Langres extra festlig är traditionen att hälla en skvätt champagne på den konkava ytan (alternativt cognac eller Marc de Champagne). En stämningshöjande överraskning efter middagen. Men mer än så: om du gör ett par snitt i osten och låter det stå en stund så blir kärnan än mer krämig och smakrik. En Langres kommer ofta i en liten trälåda som samlar upp vätskan. Kommer den i korg, som min gjorde, kan en skål under vara vettigt. Den som vågar dricka upp vätskan som samlas får helt klart ett extra glas champagne…

Idag testade jag en välrenommerad champagne till osten - Pol Roger Brut Reserve (399 kr, Systembolaget). Det var Winston Churchills favoritchampagne och jag förstår honom. Den är klassisk i stilen, elegant, balanserad och ljuvligt citrusfräsch. Churchill sa “jag har enkel smak, jag nöjer mig med det bästa”. Han hade säkert varit glad i den här kombinationen…

PS. Vill du ha samma upplevelse men till lite billigare peng? En fransk Crémant de Bourgogne har liknande stil som äkta champagne. Jag är förtjust i supertorra och äppliga Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (135 kr, Systembolaget).

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här