En perfekt weekend i ostlandet Frankrike: Bordeaux

Bordeaux är en av de Europeiska städer som för det mesta glöms bort som weekenddestination. Synd, för det är en absolut favorit! Som ett romantiskt Paris i miniatyr. Det finns massor av trevliga uteserveringar, små butiker, gamla byggnader och sevärdheter. Eftersom det är vinets högborg har Bordeaux även gott om bra restauranger med härliga vinlistor. Vid mitt senaste besök upptäckte jag även vilka härliga ostbutiker staden erbjuder!

Det var på en av alla dessa charmiga uteserveringar, Café Utopia, som jag fick höra talas om ostbutiken Deruelle. Cafét hade en trevlig osttallrik med råmjölksostar och en ljuvlig chêvre chaud. Servitören berättade om Fromagerie Deruelle och det var bara att knata dit.

Vilken ostbutik! Helt ljuvlig! Urvalet var så stort att jag knappt kunde bärga mig - jag ville smaka alla. Att besöka butiken är ett måste för en ostälskare. Tack vare vakumförpackning gick det utmärkt att ta med några finfina ostar i handbagaget. Är de för krämiga riskerar man att bli av med dem i säkerhetskontrollen så jag satsade på tre toppenostar till viner från området.

Först valde jag en krämig, smakrik Coeur de Neufchâtel från Normandie. Den liknar brie men är mer intensiv i smaken och kommer i den charmiga formen av ett hjärta. Matchningen är bäst med viner på druvan Cabernet Franc som man bland annat hittar mycket av i Bordeauxdistriktet St Emilion. Jag fortsatte med en vällagrad Cantal Entre Deux på råmjölk från frigående kor. Cantal Entre Deux har gjorts i bördiga Auvergne i mer än 2000 år! Kompakt och len med rejält med smak. Rätt mycket doft också i ärlighetens namn… Passar utmärkt till unga röda bordeauxviner, speciellt på druvan Cabernet Franc, eller till fylliga vita bordeauxviner på Sauvignon Blanc och Semillon. Sist men inte minst blev det en ost från byn mer känd för sina köttknivar - Laguiole (uttalas ungefär <Lajole>). Det är en skarp, något syrlig komjölksost med komplex, trevlig doft. Blir utmärkt till lätta röda bordeauxviner på Merlot och Cabernet Sauvignon som gärna får ha mognat lite. Tror på en elegant Pauillac

Andra måsten i Bordeaux är:

  1. En promenad förbi fontänen på Place de la Bourse
  2. En fika med de små bakverken “canelets”
  3. En rejäl köttbit och en flaska riktigt bra vin på antingen La Tupina eller Bistrot du Sommelier
  4. Prova ett gäng olika bordeauxviner på glas och provglas till extremt attraktiva priser på baren som drivs av Vins de Bordeaux

    Tröttnar du på stan finns de stora Bordeauxslotten, böljande vingårdar, charmiga byn St Emilion och kusten inom kort köravstånd. Men då ska du nog stanna en vecka!
Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här