Roland Perssons ostbricka Classic

Roland Persson, Årets kock 1990, har för Castello Pop-Up Store tagit fram ostbrickan Classic, där han vill visa goda, annorlunda och spännande smakkombinationer. Istället för att gå den trygga vägen vill han ta ut svängarna lite, och utmana alla ostälskare att vidga sina vyer.

Apelsincrème med apelsinblomvatten, rostade hasselnötter och torkade fikon

”Det roliga med den här är att apelsinen, hasselnötterna och fikonen jobbar tillsammans och lyfter fram ostens goda sidor. Det blir en smakexplosion i munnen  Den passar perfekt med  Castello Danablu.” 

Rostad blomkålscrème med chiliflakes och torkade oliver

”Blomkålen i det här tillbehöret erbjuder en härligt rostad smak och lite lagom beska med chilihetta. De torkade oliverna tillför en trevlig sälta som lyfter osten till en helt ny nivå. Jag skulle rekommendera en klassisk brie till den här crèmen.”

Morot och ingefära med honung, gula russin och krasse

”Den söta moroten gifter sig med hettan från ingefäran hetta och buskkrassens kryddighet och får osten att blomma ut. Smakerna i osten blir större helt enkelt. Det här passar perfekt med en god cheddar.”

dbets petit-chouer

”Istället för klassiska petit-chouer har jag gjort sådana med rödbetssmak. Lite sötma och kryddighet blir en perfekt inramning till smaksatt färskost. Den passar perfekt med  en pikant färskost, smaksatt med till exempel vitlök och örter. Dessutom ser det väldigt trevligt ut på tallriken.” 

Roland Persson

Roland Persson

Roland Persson, Årets Kock 1990, älskar ost. Alltså, på riktigt älskar. Han är mästerkock och gastronomisk mångsysslare som driver restaurangen Palais Metropol. Han har tävlat med Svenska Kocklandslaget och drev i 25 år anrika Franska Matsalen på Grand Hotel. Men strunta nu i det. Här är det ost som gäller för hela slanten.

Läs mer om Roland Persson