Ost till merlot och magnoliaträd på Union Square

Nu går besöket i New York mot sitt slut men jag är riktigt glad över en sak - innan jag åkte hade magnoliaträden på Union Square börjat blomma! 

Mysiga Union Square, som har en fantastiskt trevlig “bondens marknad” (Greenmarket Farmers’ Market) på måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar. Här hittade jag ytterligare en liten ostproducent som sålde en lokal version av manchego. De små producenterna här gör riktigt roliga ostar och är otroligt glada i att prata om sina varor.

USA låg länge rejält efter Europa på ostfronten eftersom livsmedelsinspektionen är skeptisk mot ostar på råmjölk (mjölk som inte pastöriserats = hettats upp för att döda bakterier). Råmjölk ger en mer komplex bakterieflora och därför mer spännande smaker. Det är inte speciellt farligt, så länge korna mår bra och har det rent. Den lilla, lilla risken för matförgiftning är varför gravida kvinnor inte ska äta ostar på råmjölk. I USA har man nu en regel tagen mer eller mindre ur luften - råmjölksostar får säljas om de har lagrats minst 60 dagar. Ingen Brie de Meaux alltså… Men åter till temat amerikansk ost: det finns mycket spännande att botanisera bland. Jag gillar fortfarande europeiska ostar steget bättre - vi har haft mer tid på oss att utveckla traditioner och metoder - men det är kul att se skaparglädjen bland små amerikanska ostproducenter!

Till min amerikanska “manchego” passade en amerikansk merlot. Det är en druva som blir fadd och platt om den får mogna för länge, och som blev rejält dissad i filmen Sideways, men som är sammetslen elegans när den skördas i tid och behåller syra och finesse. Flaskan på bilden, från kaliforniska uppstickaren Forlorn Hope (förlorat hopp, namn efter en truppformation i krigstid), är väldigt speciell. Den behövde vara öppen i över ett dygn för att gå från att vara sluten, tight och nästan obehagligt örtig till att vara mjuk, komplex och fantastiskt god.

Med fritt val skulle jag välja en camembert till en ung, fruktig merlot i lägre prisklass eller från varmare delar av världen (tänk Kalifornien, Argentina, Sydafrika) och kanske en lagrad cheddar till en lite äldre merlot från Bordeaux. I Sideways sa antihjälten Miles “I’m not drinking any fucking merlot” och säljsiffrorna dalade. Goda merlot blandade med cabernet sauvignon, som Le Volte dell’Ornellaia, 159 kr eller den enkla men goda och ekologiska Almatea de Loxarel, 79 kr, är väl värda att prova. Med rätt ost till så kanske vi kan få säljsiffrorna för merlot att blomma igen. Precis som magnoliaträden!

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här