Mullineux på Mallorca

Andrea och Chris Mullineux är några av de vinmakare jag tycker bäst om i hela världen. Till 70 procent för att de gör så grymt goda viner och till 30 procent för att jag skulle vilja vara dem. Andrea är från Kalifornien och Chris är från Kapstaden i Sydafrika. De träffades på en vinfestival i Champagne, blev kära, gifte sig och skaffade familj och vingård. Deras vineri är i Swartland, en timme norr om Kapstaden, där det förr inte hände så mycket spännande i vinväg. Tillsammans med några andra unga, dynamiska vinmakare startade de vingrupperingen The Swartland Independents som skulle lyfta fram autentiska, lokala viner med hög kvalitet. Nu är de superhyllade  i vinvärlden, trots att de fortfarande är rätt små och i början av sin karriär. 

Mest kända är Mullineux för sitt vita vin på chenin blanc och för sitt eleganta, lätta och peppriga rödvin på druvan syrah. När jag träffade Andrea och Chris nu i veckan var det på ett litet kryssningsfartyg utanför Spaniens kust, på seglats till Mallorca. I Palma de Mallorca fick de tips på en affär som sålde ost, vin och korvar (Mallorca Delicatessen Mateu Pons). De köpte med en bit mallorcansk ekologisk fårost Formatgeria Son Jover till båten. Vi som inte pratar mallorcin tolkar “Formatge d’ovella roja mallorqina” som ost från någon sorts “röda får”?! Den var hård med smulig på gränsen till mjölig konsistens och tydlig fårsmak.

– Den lokala ostkulturen i Sydafrika utvecklas fortfarande så de bästa ostarna är importerade, berättade Andrea. Med tanke på hur långt bort de bor från Frankrike och Italien skulle man kunna tro att utbudet blev väldigt magert som resultat men det tycker inte Andrea.

– På en bättre deli kan man hitta mycket men det är väldigt dyrt. Mullineux har “terroir” som ledord och fokuserar väldigt mycket på att göra bästa möjliga sydafrikanska vin, snarare än bästa möjliga kopia av franska viner, så hon ser verkligen fram emot att det lokala hantverket utvecklas.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här