Champagne blanc de blancs med lagrad parmesan

Champagne är kanske det bästa ostvinet som finns. Till nästan varje osttyp utom blåmögelost finns det en passande champagne. 

Precis hemkommen från New York tog jag, vinmakaren Rodolphe Peters, en finfin ostbricka och några flaskor ädla bubblor och parkerade oss vid ett cafébord mitt på blanka dagen. Vi skulle hitta bästa osten till blanc de blancs - champagne gjord enbart på den gröna druvan chardonnay.

Jag gillar krämiga ostar, som brie, delice de Bourgogne eller chaource till champagne. Rodolphe överraskade genom att ta med lagrad parmesan och rökig Old Dutch.

Rodolphe har ärvt perfekta vingårdslägen av sin farfar Pierre som gav namn åt firman Champagne Pierre Peters. Till skillnad från de flesta champagner odlar han alla sina druvor själv, vilket betecknas med bokstäverna R.M. i mycket liten text på etiketten.

–Jag är ute efter sältan i den lagrade hårdosten, det matchar mineraliteten i en fin blanc de blancs som har fått vila några år i källaren sa, han och håvade fram en flaska från 1985 och en bit smulig parmesan. Han hade rätt, det var riktigt grymt! Nu är det ont om ’85:or i mina lager (de skulle aldrig överleva så länge som trettio år, om ens tre) men nästa gång du har sparat en champagne markerad “blanc de blancs” ett tag, testa den här kombinationen! Med ålder blir champagnen nötig, rostad och krämig, nästan med svamptoner, vilket passar bra till osten. Champagnen blev tydligt mer komplex i smaken efter en bit parmesan.

I en yngre flaska bra blanc de blancs däremot är det citrussyran och den nästan kritiga texturen som dominerar. Rodolphe har sina vingårdar i distriktet Côte des Blancs, där den bästa chardonnayen odlas. Le Mesnil, Oger, Cramant och Avize är kända bynamn för en vinnörd och här gör man riktiga toppviner - Rodolphe har egna ägor i alla fyra. Det är krita i kubik - därför vill man ha en ung brie eller chaource med “kritig” struktur till, tyckte Rodolphe. Så rätt!

Champagnerna från Pierre Peters är lättillgängliga i Sverige och håller bra prisnivå tack vare en bra importör, men i resten av världen är de nästan kult och väldigt åtråvärda. Mitt favorittips är faktiskt Pierre Peters vanliga Cuvée de Reserve Blanc de Blancs på magnum - i magnumflaskan (695 kr på Systembolaget) döljer sig nämligen ett årgångsvin utan att man för den skull får betala för det.

Om du vill överraska till osttallriken framöver, blanda vitmögelostar, getostar och lagrade hårdostar och servera en flaska blanc de blancs-champagne till. Varför inte favoriten ovan på magnum för extra stilpoäng? Garanterat positivt mottagande!

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här