Rosévin och Ossau-Iraty på ett tak på Manhattan

New York-bor är ungefär lika galna i vårsolen som vi svenskar. Uteserveringarna fylls till bredden i takt med att temperaturen stiger och rosévinspremiären ger förkänningar om lata sommardagar. Väljer man rätt rosé - ett i torr, provensalsk stil - är det självklart gott med en liten ostpicknick till. Men var kan man ha ost- och vinpicknick på Manhattan?

När första värmen kom köpte jag glatt en flaska kalifornisk rosé från producenten Arnot-Roberts (som även gör grym syrah som kommer till Sverige ibland, tillexempel via www.roberson.se. Som du kanske redan har läst är jag på besök hos min syster i de charmiga New York-kvarteren som kallas West Village.

Vi ville ha lite lugn och ro samt maximal mängd sol. Det är en svår kombination eftersom Manhattanborna precis som svenskar fyller parker och bänkar och restaurangbord, samt har skapat det där förbudet mot att dricka medhavd alkohol på allmän plats. Men syrrans lägenhetsbyggnad har ett tak! Man får nog egentligen inte vara där uppe (VÄLDIGT lågt räcke) men vilken skyline! Så härligt! Vi parkerade oss mot en tegelvägg i solen. Riktig försommarkänsla, med Freedom Tower i bakgrunden.

Till rosévinet hade jag handlat en bit nötig hårdost och en amerikansk getost (Vermont Bonne Bouche) som var så krämig att kärnan rann ut i en pöl. Hårdosten gick under namnet Ossau-Iraty Vieille och var en baskisk hårdost på fårmjölk. Det ska vara en av världens äldsta ostsorter. Liknade smakmässigt en mild, nötig manchego. Till denna höghet åt vi ljuvliga små kex med en prislapp som borde ha inkluderat bladguld.

Jag vågar inte rekommendera att du kryper upp på valfritt tak med envinflaska. Den kombinationen kan gå hur illa som helst. Däremot kan jag rekommendera en torr sydfransk rosé, exempelvis Chateau de Bernes fina flaska “Grande Recolte” med ljus, torr, örtig rosé med toner av smultron för 99 kr. Till detta en bit krämig getost, tex Selles sur Cher, och lite ung manchego. Den kombinationen kan å andra sidan bara bli rätt. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här