Ljuvlig pecorino till Chianti Classico

Sedan förra året är jag nyförälskad i italiensk Chianti Classico och vill gärna resa till Toskana för att besöka både böljande vingårdar och små ostproducenter. Jag har rest mycket i Italien och även i Toskana men aldrig i distriktet Chianti. 

Det som öppnade mina ögon igen var Chiantivinerna från Barone Ricasoli. Baronen själv, Francesco Ricasoli, är 32:a generationen som gör vin på slottet Brolio i Chianti. Tänk efter en sekund, det är helt galet länge - ända sedan 1141! Det var hans anfader som “uppfann” chianti och Francesco har nu återupplivat det tidigare något förfallna men anrika märket Barone Ricasoli. Pecorino Toscano däremot slår baronen med ytterligare 1000 år. Anrik vinhus kräver anrik ost. 

Pecorino, på fårmjölk, görs i flera delar av Italien. Ju bättre vin desto mer lagrad ost brukar vara en bra grundregel så till en bra Chianti Classico väljer jag en något lagrad, eller “stagionato” på italienska. Den är lite smulig med smörig, nötig, lite salt smak. Sjävklart blir det av sorten Pecorino Toscano eftersom distriktet Chianti ligger i Toskana.

Som så många andra dricker jag gärna ett vin till huvudrätten och fortsätter sedan med det när tallriken är tom, konversationerna igång och stämningen runt bordet gemytlig. För att inte bryta känslan genom att städa undan och börja med efterrätt så tar jag gärna fram en ostbit och fortsätter på samma vin som till huvudrätten. Chianti är ett grymt bra vin till kött eller klassisk italiensk mat som pasta med tomatbaserade såser. Så länge det inte är en för kärv variant är Chianti ett ypperligt vin att behålla till osttallriken. En bit salt, god pecorino och lite bröd och fin olivolja eller rosmarinskex, några knivar och kanske valnötter. Snacket får rum att fortsätta.

Ricasolis toppchianti, som vingårdsbetecknade Colledilà eller klassiska Castello di Brolio, är favoriter i beställningssortimentet. De ligger på dryga 300 kr styck och tar ett par dagar att få hem. Om man vill plocka en flaska från hyllan är hans billigare chianti (från 89 kr) väldigt prisvärda. Brolio för 125 kr (stramt och nyanserat) och Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva (fylligt och smakrikt för 145 kr) står båda på hyllorna på mitt Systembolag i hel- och halvflaska. Båda passar perfekt till pecorino. Jag föredrar den stramare till middag på lamm eller kalv men kan tänka mig att rekommendera den fylliga om man bara ska mingla och går direkt på osten.

Oavsett vad du väljer går det inte att hamna fel med rödfruktigt sträv chianti och salt, nötig pecorino. Kanske dags att bjuda in grannarna på pastamiddag i veckan? 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här