Försommar med ost och vin i West Village

Jag älskar att åka till New York - vem gör inte det? Allra bäst är det på våren när värmen har börjat komma. Helst innan man får sommarens värmeböljor som tar livet av den härdigaste och får tunnelbanan att likna en finsk sauna av bästa sort. Eller på hösten, innan några millimeter snö lamslår hela staden med jämna mellanrum. 

Min syster bor i West Village på Manhattan, på en av de där små gatorna som ser ut precis som i hundratals filmer eller serien Sex and the City. Den lilla trappan framför huset, “the stoop”, är bästa stället för en flaska vin och lite ost medan vi tittar på New York-bor som promenerar förbi. Det är olagligt att dricka alkohol på gatan - böter går på 25 USD om du undrar - men med flaskan i en en brun papperspåse är allt tillåtet.

Runt hörnet, på Bleecker Street, ligger Murray’s Cheese Shop - en absolut favorit som jag ska skriva mer om snart. De kan inte bara ost utan har även roliga kombinationsförslag till de viner som jag kommer dragandes med från närliggande vinaffären Astor Wine&Spirits.

När vi skulle inviga The Stoop för säsongen häromdagen hade jag en udda flaska Trousseau Gris från coola lilla kaliforniska producenten Wind Gap. Druvan Trousseau Gris, en vit mutation av den röda Trousseau från Jura, är inte den vanligaste. Jag har aldrig provat den förut (och personalen på Murray’s missförstod och trodde att jag skulle dricka röd Trousseau) så mina matchningar blev inte helt hundra, men ostarna själva var grymma. En mogen liten getost och en amerikansk variant av tommé som gick under namnet Oma von Trapp (“farmor von Trapp”, tänk på Sound of Music!). Vinet var blommigt, fruktigt, aromatiskt med mellanhög syra. Sommarvin. Med tillhörande försommarkänsla i luften, speciellt eftersom magnoliaträdet bredvid precis börjat blomma. 

Jag såg aldrig att Carrie i Sex and the City satt på sin “stoop” och drack vin och åt ost. Hon vet inte vad hon gick miste om. Det är så mycket New York som det kan bli.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här